U Intervjuu tjedna Hrvatskoga radija govorio je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.  Poručio je da se ne možemo osloniti na materijalno, koje je varljivo - već izvor radosti pronaći u Bogu. Kad bi Crkva ovisila o ljudima, davno bi propala. Važno je da u njoj bude prepoznatljiv Isus, rekao je nadbiskup. Govorio je i o tome kako je demokracija proces koj treba trajno graditi.

- Međutim, u našoj demokraciji ima jedna naša sklonost, a to je da smo iz onog sustava promijenili košulje, a nismo mentalitet. Nije dovoljno mijenjati košulje, potrebno je mijenjati kriterije i postaviti vrednote. Uspješna politika je ona koja istinski radi na dobru čovjeka. To nije bolest samo naših naroda, već cijelog svijeta. U svjetskoj javnosti vidimo da mjerilo nije čovjek, mjerilo su banke i njihovi ineresi, rekao je Puljić. Istaknuo je da se moramo vratiti čovjeku i njegovim potrebama. Moramo mu vratiti dostojanstvo, otvoriti elemente gdje se čovjek može ostvariti. Svaki čovjek mora biti vrednovan.

Istaknuo je i kako ne smijemo samo kritizirati politiku - moramo se angažirati u javnosti za izgradnju općeg dobra.

Kardinal se osvrnuo i na povremene žestoke političke istupe pojedinih članova Crkve u vrijeme poslijeizbornih pregovora u Hrvatskoj. Mi u crkvi trebamo sačuvati pastirsku otvorenost prema svima. Kad nas trebaju, onda nas zovu, a kad se odazovemo, onda nas optužuju da se petljamo u politiku, rekao je nadbiskup.

Rekao je i kako se ne može cijelu Crkvu oblatiti zbog izjave jedne osobe rečene na propovijedi. Ne radimo svi tako, naglasio je te dodao da i medijski to nije trebalo biti tako snažno popraćeno. Na konstataciju novinarke da je jedno govor, a drugo poziv na to da su svi koji drugačije misle neprijatelji, Puljić se složio kako je to isključivost, ali i rekao da je riječ o pojedincu, a ne cjelovitom naučavanju Crkve.

HRT.hr