Udruženje Geštalt Psihoterapeuta (UGP) BiH izrazilo je zabrinutost načinom na koji se kroz medije predstavlja najbolji interes djeteta, načinom na koji mediji (ne)štite osobne podatke i trendovima javnog diskursa povodom tjelesnog kažnjavanja djece.

Ovo udruženje navodi da je nedavni nestanak, potraga i pronalazak 13-godišnje djevojčice iz Sarajeva pokrenuo je lavinu medijskog izvještavanja o ovoj osjetljivoj temi. Na određenim medijskim portalima pojavio se članak koji je, kako ističu, dodatno uzburkao javnost pozivanjem na umjereno tjelesno kažnjavanje djece.

''Ovakve prakse u proteklih nekoliko godina dovodile su i do težih tjelesnih ozljeda djece od kojih su neke završile smrtnim ishodom. Smatramo da je promoviranje nasilja u medijskom prostoru neprihvatljivo zanemarivanje odgovornosti prema djeci ali i sigurnosti društva'', kazali su iz UGP.

Naglašavaju da je pozivanje na tjelesno kažnjavanje djece direktno pozivanje na kršenje entitetskih zakona i kršenje dječjih prava. Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji FBiH, Krivični zakon FBiH, Zakon o zaštiti od nasilja u porodici RS kao i Krivični zakon RS karakteriziraju nasilje kao prekršaj ili kazneno djelo, ovisno o težini djela i ozljede, te predviđaju mjere kazne.

Bosna i Hercegovina je ratificirala Konvenciju o pravima djeteta, kojom se obavezala da će poduzeti sve odgovarajuće zakonske, upravne, društvene i obrazovne mjere da bi se dijete zaštitilo od svih oblika tjelesnog ili mentalnog nasilja, povrede ili zlostavljanja, zanemarivanja ili nemarnog postupka, zloupotrebe ili eksploatacije, uključujući i seksualno zlostavljanje dok je na brizi roditelja, zakonskih staratelja ili bilo koje druge osobe koja se brine o djetetu.

Iako BiH još nije jedna od zemalja koja ima Zakon o zabrani tjelesnog kažnjavanja, članovi Udruženja nadaju se skoroj promjeni zakonodavstva po ovom pitanju.

''Veoma je bitno, za budućnost našeg društva, da se osnaže djeca ali i odrasli da iskažu alternativu nasilnom ponašanju i ponude nenasilne modele rješavanja problema i nošenja s frustracijama svakodnevnog života'', poručili su iz Udruženja.

Ovim povodom, Udruženje Geštalt Psihoterapeuta (UGP) BiH pozvalo je medije da beskompromisno poštuju Kodeks časti BH novinara i uputilo molbu da prilikom izvještavanja štite identitet i privatnost maloljetnih osoba.

''Pozivamo ih na obveznu zaštitu osobnih podataka maloljetnih osoba, kako je predviđeno Zakonom o zaštiti osobnih podataka, te da se ograde od senzacionalističkih načina izvještavanja, posebno u objavama koje uključuju djecu'', navodi se u priopćenju Udruženja Geštalt Psihoterapeuta (UGP), koje je nevladina organizacija posvećena razvoju i promociji geštalt psihoterapije u Bosni i Hercegovini, u skladu s europskim standardima.