Paris Staint-Germain je potvrdio kako su završene sve formalnosti u vezi s prelaskom Neymara u redove francuskog viceprvaka te će njegovo spektakularno predstavljanje uslijediti danas.

Nakon što je u četvrtak Španjolska nogometna liga je objavila kako odbija prihvatiti odštetnu klauzulu u visini od 222 milijuna eura za odlazak brazilske zvijezde Neymara iz Barcelone u PSG jer je to potencijalno kršenje UEFA-inih pravila financijskog Fair Playa (FFP), predstavnici brazilskog reprezentativnog napadača u četvrtak uplatili 222 milijuna eura kako bi otkupili igračev ugovor.

Neymar je potpisao petogodišnji ugovor s PSG-om, gdje bi godišnje trebao zarađivati 30 milijuna eura. Uzme li se u obzir ta svota, kao i sve moguće provizije koje će PSG platiti posrednicima u ovom poslu stoljeća, lako je izračunati da ''slučaj Neymar'' ulazi u nogometnu povijest ukupnom vrijednošću od pola milijarde eura.

Naspram ovoga je prošlogodišnji transfer Paula Pogbe iz JUventusa u Manchester United za 105 milijuna eura uistinu prava 'sića'.

"S velikom radošću i ponosom želimo Neymaru Junioru dobrodošlicu u Paris Saint-Germain", kazao je predsjednik kluba Nasser al-Khelaifi.

Ovaj bogataš je dodao kako je Neymar jedan od najboljih svjetskih nogometaša, igrač koji posjeduje mentalitet pobjednika i snagu karaktera.

"Njegov smisao za predvođenje čine ga veličanstvenim igračem. S dolaskom Neymara još smo bliže svome cilju i realizaciji naših najsmjelijih snova", kazao je oduševljeni al-Khelaifi.



Neymar bi u redovima PSG-a svoj prvi nastup mogao imati već u subotu protiv SC Amiensa. U timu PSG-a čekaju ga i dva zemljaka, Thiago Silva i Dani Alves.

Koliko je ovo veliki događaj u Francuskoj, svjedoči i činjenica da se na Neymarov prelazak u PSG osvrnuo čak i predsjednik države Emmanuel Macron, kazavši prilikom posjeta jednom dječjem odmaralištu: "Čestitam, čuo sam da imamo dobre vijesti!"

Što se tiče stava i držanja UEFA-e, oni su izjavili kako su pravila jasna: Svi klubovi moraju se pridržavati pravila Fair Playa koja propisuju da se u tijeku tri godine ne smije napraviti veći gubitak u poslovanju od 30 milijuna eura.

Ovo ulaganje za PSG će godinama imati utjecaj na financijsku sliku, ali s obzirom na veliki broj kvalitetnih igrača u njegovim redovima, uvijek može ponekoga prodati i izbalansirati poslovni rezultat.

Barcelona je sad krenula u potragu na Neymarovim nasljednikom, a s obzirom na zarađenih 222 milijuna eura, vjerojatno neće biti problem pridobiti bilo koga, ali ostaje pitanje - tko to može zamijeniti Neymara?

Spominju se najčešće dva imena: Dybala i Mbappe. Za Argentinca Dybalu Juventus kaže kako nije na prodaju bez obzira na cijenu, osim ako on sam izričito kaže da želi napustiti Staru damu.

Mbappe je navodno već sve dogovorio s Realom, a preostalo je da se kraljevski klub dogovori s Monacom oko modaliteta ugovora.

Neymar je s Barcelonom osvajao sve što jedan nogometaš može usvojiti sa svojim klubom: jednom Ligu prvaka, dva puta naslov prvaka Španjolske, tri Kupa kralja, klupsko prvenstvo svijeta i Super kup.