Nepostojanje Wi-Fi signala, jedan od najfrustrirajućih ‘problema prvog svijeta’ uskoro bi moglo postati stvar prošlosti. U Britaniji počinje pilot program pametnih Wi-Fi pločnika.

U centru engleskog grada Cheshama Virgin Media će omogućiti lokalnim stanovnicima, posjetiteljima i poslovnim prostorima surfanje internetom po ulici brzinom od 166 Mb/s. To je sedam puta brže od prosječne britanske broadband brzine, i može skinuti dokument od 634 Mb, što je gotovo veličina cjelovečernjeg filma, za 35 sekundi.

Wi-fi će se nalaziti doslovno ispod nogu prolaznika. Podzemna pristupna mjesta na ulicama koristiti će mješavinu optičkih kablova i superiorne DOCSIS 3 kabelske tehnologije kako bi se stvorilo ultrabrzi Wi-Fi signal koji će imati domet od 80 metara.

Wi-Fi će pokrivati većinu centra grada, kao i dio obližnjeg parka, javlja Tehnoklik.hr.

"Internet je srce modernog života i sjajno je što imamo takvu najmoderniju mrežu u nešem gradu", rekla je parlamentarna zastupnica grada Cheryl Gillian, dodavši da će to pomoći lokalnim ljudima da uštede nešto novca na računima za mobitele.

Pilot program dio je velike inicijative Virgin Media da sudjeluje u 10.000% rastu prometa podataka, očekivanom do 2025. godine.