Susan Schneider, profesorica filozofije sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, čiju je studiju “Mozak izvanzemaljca” objavila američka svemirska agencija NASA, tvrdi da prvi izvanzemaljci u susretu s ljudima neće biti nikakvi “mali zeleni”, već superinteligentni roboti, daleko superiorniji od nas. Schneider je jedna od malobrojnih znanstvenika koji smatraju da je pojam umjetne inteligencije jako star i prisutan u svemiru.

“Ne vjerujem da je većina naprednih izvanzemaljskih civilizacija biološka”, navodi američka znanstvenica. Ona pretpostavlja da je riječ o najsofisticiranijim, postbiološkim društvima, odnosno oblicima umjetne inteligencije.

SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) program, koji od 1984. traga za znakovima izvanzemaljske inteligencije, pokušava u svemiru pronaći biološki život. U našoj kulturi, izvanzemaljci se obično opisuju kao humanoidna bića ogromnih glava, s mozgom koji je veći od ljudskog. Schneider je, pak, uvjerena da će naš prvi susret s izvanzemaljcima biti zapravo susret sa superračunalima.

Ona ističe da je svaka civilizacija na samo nekoliko stotina godina od vlastitog preobražaja iz biološke u umjetnu inteligenciju. Američka znanstvenica podsjeća da smo prve radiosignale odaslali prije samo 120 godina i da je svemirsko istraživanje započelo prije oko pola stoljeća, a da smo već okruženi digitalnom tehnologijom.

Studije u okviru programa SETI navode da su izvanzemaljske civilizacije, ukoliko postoje, najvjerojatnije daleko starije od naše – od 1,7 do osam milijardi godina.

Ukoliko je to točno, te civilizacije su nesagledivo inteligentnije od naše. Mi smo za njih zapravo “galaktičke bebe”. Schneider smatra da kiborzi s kojima bismo jednog dana došli u kontakt neće imati ugljičnu osnovu. Naime, učitavanje omogućuje gotovo besmrtnost, stalno restartiranje, te preživljavanje u najtežim uvjetima.

Osim toga, silicij je bolji za procesuiranje informacija od mozga, s obzirom da je brzina neurona daleko ispod brzine postojećih mikroprocesora.

pogled.ba