Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine usvojio je na današnjoj sjednici Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i na duhan za pušenje za 2018. godinu, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH, prenosi Fena.

Članovi Upravnog odbora su donošenjem ove odluke utvrdili da se nova minimalna i specifična trošarina za cigarete i duhan primjenjuje od 1. siječnja 2018. godine.

Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o trošarinama u BiH, od 1. siječnja 2018. godine minimalna trošarina iznosit će 2,60 KM umjesto 2,42 KM, a specifična trošarina umjesto 1,35 KM bit će 1,50 KM za pakiranje cigareta od 20 komada.

Trošarina na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne trošarine i iznosit će 104 KM umjesto dosadašnjih 96,80 KM po kilogramu.

Porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe cigareta na dan 1. siječnja i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje do 7. siječnja 2018. godine, dok se obračun trošarina mora dostaviti do 17. siječnja iduće godine kako bi se obračunala razlika.

Kalkulaciju maloprodajne cijene, formirane shodno ovoj odluci, porezni obveznici dužni su dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje do 30. studenog 2017. godine.

Upravni odbor je danas usvojio i Odluku o utvrđuju količine dizel goriva koje se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica, na koje se ne plaća putarina za 2018. godinu.

Odredbe ove odluke odnose se na dizel gorivo koje koriste rudnici i termoelektrane u procesu proizvodnje i željeznice za pogon šinskih vozila, i to na određenu količinu koju odobri Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje na prijedlog vlada entiteta i Brčko Distrikta.

Ova odluka primjenjivat će se od 1. siječnja 2018. godine, a za njenu provedbu zadužena je Uprava za indirektno oporezivanje koja će jednom u tri mjeseca Upravnom odboru podnositi izvješća o njenoj realizaciji.

Upravni odbor usvojio je danas izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama u BiH i Pravilniku o primjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koje se odnosi na elektronsko podnošenje prijava kod obračuna trošarina i PDV-a.