Fotografije koje je tijekom 1996. godine u skrovištu Osame bin Ladena snimio novinar Abdel Barri Atwan dospjele su sada u javnost tijekom sudskog procesa protiv Al Kaidinog zaovjednika Khaleda al-Fawwaza.

Fotograf je dane provodio s vođom terorističke organizacije i svojim objektivom zabilježio detalje života u Tora Bori - planinskoj regiji Afganistana, gdje je Bin Laden napravio svoje skrovište čiji je dio bila i kućica od blata s dvije spavaće sobe u kojoj je živio.

Bin Laden je ovo područje otkrio tijekom rata protiv Sovjeta osamdesetih godina, a tamo se odlučio nastaniti nakon što su Talibani preuzeli kontrolu nad Afganistanom 1996. godine.

Ispod podnožja planine izgradio je kilometarske tunele koji mu ipak nisu pomogli prilikom bijege jer je od Amerikanaca na kraju pobjegao na konju.

Često je išao na kilometarske šetnje planinama tijekom kojih je bio okružen tjelohraniteljima među kojima su bila i djeca s kalašnjikovima, uključujući i njegove vlastite sinove, piše Daily Mail, prenosi Dnevnik.hr.

Vjeruje se kako je njegova obitelj u planinama trpjela stalnu glad jer su jeli samo male količine hrane i to isključivo rižu, jaja i sir.

Novinar Abdel Barri Atwan bio je pozvan od strane samog bin Ladena kad je vođa al Kaide odlučio istupiti u medije ne bi li tako izazvao veći strah.

prvi.tv