Strašan požar zahvatio je u ponedjeljak oko 18.50 sati parišku katedralu Notre Dame te srušio toranj i krovište najposjećenijeg povijesnog spomenika Europe

Požar u katedrali Notre Dame u Parizu još nije u potpunosti ugašen no vatrogasci su uspjeli obraniti strukturu zgrade, izjavio je u ponedjeljak kasno navečer zapovjednik vatrogasne postrojbe, prenosi HINA

"Možemo reći da je struktura Notre Dame u potpunosti riješena", izjavio je zapovjednik vatrogasne postrojbe general Jean-Claude Gallet.

U utorak nakon ponoći stigle su prve fotografije koje prikazuju štetu u unutrašnjosti katedrale. Urušili su se dijelovi svoda, a velika je šteta nastala i oko oltara. 
 


Uzrok požara zasad nije poznat, ali vatrogasci misle da bi mogao biti povezan s radovima na obnovi crkve.

Macron: Obnovit ćemo Notre Dame

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je u ponedjeljak obnoviti katedralu Notre Dame nakon požara te najavio pokretanje kampanje za prikupljanje novca za njezinu obnovu.

"Notre Dame je naša povijest, naša književnost, dio naše psihe, mjesto naših velikih događaja, epidemija, ratova, naših oslobođenja, epicentar naših života", izjavio je Macron ispred katedrale koja je još u plamenu.

Kazao je kako je svjestan tuge koju osjećaju mnogi Francuzi ali kako želi govoriti i o nadi te je najavio pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu crkve.

"Budimo ponosni na katedralu koju smo izgradili prije više do 800 godina i stoljećima je uljepšavali. Noćas zato kažem: obnovit ćemo je zajedno", poručio je francuski predsjednik.