U Zagrebu je danas održana prva sjednica nove hrvatske Vlade, u trećem mandatu premijera Andreja Plenkovića, koju čini i  Domovinski pokret vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, inače, bivšeg HDZ-ovca.

Plenković je istaknuo kako je njegovoj Vladi velika čast još jednom raditi za Hrvatsku i za iduće četiri godine najavio podizanje prosječne razvijenosti, mirovina i socijalnih davanja.

''Želimo uspješnu, vitalnu, pravednu, suvremenu i održivu Hrvatsku'', rekao je Plenković.

Ponovio je da je cilj Vade povećanje plaća, ali i broja zaposlenih. Najavio je i povećanje mirovina, naknada za novorođenčad, roditeljske naknade, socijalnih naknada, efikasnije zdravstvo...

Plenković je rekao da će biti predložen novi zakon o borbi protiv korupcije, a u narednih 60 dana napravit će se nacionalni programi vezani za nacionalne manjine, ne precizirajući šta će on sadržavati.

''Čuvat ćemo hrvatske granice, voditi računa o dignitetu Domovinskog rata, jačati utjecaj Hrvatske u Europi i svijetu… U manje od dvije godine realizirat ćemo članstvo u OECD-u, jedinoj velikoj relevantnoj organizaciji kojoj Hrvatska treba pristupiti. Posebno ćemo voditi računa o Hrvatima izvan Hrvatske i o pravima konstitutivnog naroda u BiH'',, rekao je hrvatski premijer na otvorenom dijelu sjednice Vlade.

Ponovio je da su parlamentarni izbori bili ''na rubu regularnosti'' zbog protuustavnog ponašanja predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Poručio je da od svih članova Vlade, kao i dosad, očekuje maksimalan angažman i trud u ostvarivanju programa, gospodarskog rasta i očuvanja socijalne kohezije.

Na sjednici su prvi put sudjelovali ministri iz redova DP-a - Josip Dabro, Ivan Šipić i Ante Šušnjar te HDZ-ov Tonči Glavina. Ministarstva su preuzeli jutros te su svi poručili da su spremni za nove izazove.

"Povjerenje itekako obavezuje", rekao je Plenković zahvalivši većini u Saboru koja im je dala povjerenje i dodao: "Velika nam je čast još jednom raditi za Hrvatsku."

Nova hrvatska Vlada ima 18 umjesto dosadašnjih 16 ministarstava, a ustrojena su dva nova ministarstva – demografije i useljeništva, te zaštite okoliša i zelene tranzicije.