''Spremni smo preuzeti odgovornost za reformske procese kako bi gospodarstvo stavili ispred politike i inicirali ozbiljniji gospodarski razvoj županije u interesu njezinih građana'', izjavio je za Večernji list Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanske županije, koja je nakon skoro godinu dana napokon dobila vladu.

Herceg je rekao kako su u vladi svjesni da to nije lako, niti će biti lako te da u spomenute procese kreću ''s opreznim optimizmom''.

''Prioritetni cilj Vlade je zaustavljanje negativnih trendova, konsolidacija stanja, a zatim stvaranje ambijenta za ozbiljniji gospodarski razvoj i napredak, odnosno osiguravanje zakonodavnog okvira i poticajnog ambijenta za razvoj konkurentnog, društveno i okolišno odgovornog, na znanju utemeljenog i izvozno orijentiranog tržišnog gospodarstva. U tome moramo uspjeti'', rekao je Herceg dodavši kako je prvi korak daljnja stabilizacija proračuna.

Najavio je smanjenje javne potrošnje, provedbu restriktivne politike proračunskih ušteda gdje god je to moguće i ravnomjernu raspodjelu tereta krize.

''Nastavno, fiskalnu konsolidaciju i jačanje prihodovne strane ostvarivat ćemo i pojačanim aktivnostima na poboljšanju naplate javnih prihoda, ali i kroz pojačanu kontrolu trošenja javnih sredstava. Svjesni smo kako je proračun za 2015. daleko od razvojnog i investicijskog. Planiran je da bude stabilizacijski, uravnotežen i nadasve održiv u postojećim fiskalnim okolnostima'', rekao je.

Dodao je kako to podrazumijeva dosljednu primjenu Zakona o proračunima u Federaciji BiH kojim je propisano da proračun mora biti uravnotežen tako da ukupni prihodi i primici pokrivaju ukupne rashode i izdatke.

''Kako narod kaže, moramo se pokriti koliko smo dugi. U slučaju deficita, a to je već sada izvjesno, ova Vlada neće bježati od rebalansa'', rekao je Herceg.

Napomenuo je kako njegova Vlada u naslijeđe dobiva nekoliko tisuća tužbi proračunskih korisnika zbog kršenja odredbi radnog zakonodavstva i kolektivnih ugovora, ali i veliki dug prema već pravomoćnim sudskim odlukama, što, kako kaže, značajno ugrožava stabilnost proračuna.

''Na tom tragu, želim naglasiti namjeru ove Vlade da odmah na početku mandata uspostavi socijalni dijalog s granskim sindikatima kojima je Vlada poslodavac'', rekao je Herceg i dodao kako od sindikata očekuje da pokažu razumijevanje za trenutak u kojem se županija nalazi te da ''u svojim očekivanjima budu razumni i usklade ih sa stanjem proračuna''.

Herceg je rekao kako javna uprava mora biti transparentnija, otvorenija i odgovornija.

''I to će se dogoditi'', rekao je Herceg.