Prva isporuka ruskog sistema proturaketne obrane stigla je u Tursku, priopćilo je u petak tursko ministarstvo obrane, u potezu koji je približio tu zemlju američkim sankcijama i novom sporenju s Washingtonom.

Ministarstvo obrane navodi u priopćenju da je "prva isporuka opreme" sistema protuzračne obrane S-400 stigla u zrakoplovnu bazu u blizini turske prijestonice Ankare.

SAD je odlučno zatražio od članice NATO-a Turske da se povuče iz ugovora s Rusijom, koji vrijedi  više od dvije milijarde dolara, upozoravajući tu zemlju da će se suočiti s ekonomskim sankcijama ukoliko nastavi s nabavkom ruskog sistema. Također, SAD je priopćio da Turskoj neće biti dopušteno da sudjeluje u programu proizvodnje visoko sofisticiranih borbenih aviona F-35.

SAD je u više navrata tvrdio kako je ruski sistem inkompatibilan s NATO-ovim sistemima i predstavlja prijetnju programu  F-35.

Sankcije bi predstavljale novo pogoršanje ionako loših odnosa između Turske i SAD-a. Prošle  godine SAD je uveo sankcije Turskoj zbog zatvaranja američkog pastora, izazivajući krizu turske nacionalne valute.

Ugovor s Rusijom, prvi takav ugovor Rusije s jednom članicom NATO-a, također je izazvao zabrinutost da se Turska približava ruskoj sferi uticaja.

Turska odbija popustiti pod američkim pritiskom, insistirajući da je izbor nabavke vojne opreme pitanje nacionalnog suvereniteta, prenosi AP.