Studija koja je u utorak objavljena u magazinu JAMA – magazinu Američke zdravstvene organizacije, pokazala je kako kod djece koja barem 40 minuta dnevno provode u prirodi može doći do smanjenja kratkovidnosti, prenosi Time.

Znanstvenici su uspjeli dokazati da je provođenje vremena u prirodi kod djece, osim što im omogućava potrebnu fizičku aktivnost, dobro i u smanjenu kratkovidnosti kod dosta pojedinaca.
Studija je provedena u gradu Guangzhou u Kini, a zadatak je bio da djeca u osnovnim i srednjim školama za vrijeme nastave, ali i kod kuće, provode dodatnih 40 minuta dnevno u prirodi.

Nakon tri godine došlo je do značajnog smanjenja

Nakon tri godine, došlo je do značajnog smanjenja kratkovidnosti. Kod djece koja su prakticirala ovih dodatnih 40 minuta dnevno kratkovidnost je, nakon tri godine, bila 9 posto manja nego kod kontrolne grupe, koja nije provodila toliko vremena vani.
“Naša studija je pokazala razliku od 9,1 posto u smanjeju kratkovidnosti, odnosno smanjenje kratkovidnosti kod djece za čak 23 posto u tri godine”, tvrde autori koji su proveli istraživanje te dodaju kako su očekivali da će doći i do većih promjena. No i ovakav rezultat veoma je značajan, zato što su djeca kod kojih se javi kratkovidnost podložnija kasnijem razvoju degenerativne kratkovidnosti, pa čak i gubitku vida.

Promjena je previše značajna da bi je se ignoriralo

“Ovakvo smanjenje kratkovidnosti kod djece koja su podložnija njenoj progresiji moglo bi imati dugoročne prednosti u pogledu zdravlja očiju”, tvrde znanstvenici.

Poveznica između provođenja vremena u prirodi i kratkovidnosti općenito je još uvijek pomalo nejasna, ali autori ovog istraživanja smatraju da je promjena previše značajna da bi je se ignoriralo, pogotovo stoga što se kratkovidnost sve više širi u zemljama istočne i jugoistočne Azije – u nekim srednjim školama zahvaća čak i 90 posto maturanata. (net.hr)