''Meni mogu puvat'', rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentirajući vijest da Tužiteljstvo BiH provjerava krivičnu prijavu protiv hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, a koja se tiče negiranja genocida u Srebrenici.

Milanović je rekao da navedeni zločini ne mogu biti isti, ali da svi ulaze u kategoriju gnusnih, neljudskih zločina.

''I ti to istražuješ. Čime se bavite ljudi? Zaista imate Tužiteljstvo koje se bavi time? I to za nekoga tko je nedodirljiv za njih. Dakle, meni mogu "puvat" što se kaže u Dalmaciji. Evo optužite rukovodstvo RS, oni su u tim stvarima vrlo brutalni. Sve ih provedite, pohapsite, ali to nije više turska carevina'', poručio je Milanović.

Podsjetimo, Milanović je jučer komentirao i Majke Srebrenice te njihove reakcije na njegove izjave.

Milanović je rekao u srijedu da je laž da je negator genocida u Srebrenici i nada se da Majke Srebrenice nisu instrumentalizirane iz Sarajeva te je istaknuo da će Hrvatska sama odlučiti hoće li poslati vojsku u misiju EUFOR-a u BiH. Upitan planira li se ispričati Majkama Srebrenice koje su ga kritizirale zbog navodnog negiranja genocida, Milanović je novinarima rekao da je ''to laž'' i nada se da ta udruga nije pala ''u kliješta besprizornih i beskrupuloznih unitarističkih muljatora iz Sarajeva''.

Tvrdi da nikad nije negirao razmjere ubojstva i masakra u Srebrenici kao što netko negira holokaust, no da su pravne kvalifikacije nešto drugo.

Inače, dlukom bivšeg visokog predstavnika u našoj zemlji Valentina Inzka krajem sprnja prošle godine izmijenjen je Krivični zakon BiH tako da se njegovom članu 145. dodao i stav "tko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".