„Hod za Kristovim križem u duhu redovničkih zavjeta“

Korizma je milosno vrijeme za svakog vjernika. Uz osobni angažman, odluku, odricanje, već je tradicija da župna zajednica, pod zaštitom sv. Ivan Krstitelja, na Uzdolu ima i zajednički zavjet. On se očituje zajedničkim hodom za Isusom kroz njegovu muku. Hod za Isusom župna zajednica oživljava hodeći i moleći uz uzdoljsku Kalvariju. Smještena je uz brod Gradac.  Polazak je u zaseoku Kolakušići, i hodeći i zastajući kod 14 postaja stiže se na prekrasni vidikovac na kome je napravljena zavjetna kapelica blažene Majke Terezije, a u samoj blizini je arheološko nalazište. Zavjet je to koji olakšava i dušu i život u uzdolskom kraju koji je ranjen i otežan ratnim stradanjem i pustošenjem.

Pozvani od vrhovnog poglavara pape Franje, promišljati i otkrivati ljepotu života posvećenog Bogu i Crkvi, župljani se odlučiše zavjetovati ove korizme s ciljem upoznavanja i otkrivanja ljepote i zahtjevnosti biti  redovnik ili redovnica. Posvemašnja posveta Bogu i Crkvi izazov je i danas. Rijetko koja župa se može pohvaliti tolikom raznolikošću posvećenih osoba, kao naš Uzdol.

Kroz korizmene nedjelje molit ćemo, upoznavati i više poštivati različite družbe, provincije i zajednice. Dostojno je, a i zadužbina je to prošlosti prve korizmene nedjelje hoditi za križem Kristovim u duhu otaca franjevaca, koji su i utemeljili 1856. godine Samostalnu kapelaniju Uzdol. Duhovnu i svaku drugu skrb za našu župu fratri su vodili do 1906. godine, a u vremenu progona i pokolja od 1944. do 1946. godine dolazili su s pukom slaviti Misu na Uzdol. Neka im je Bog nagrada i proslava.

Njihov život, kao i život katolika i Hrvata u BiH, označen je križem. Bio je križ više nada nego strah. U pohode nam dolazi velezaslužni Redodržavnik, provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran. Predvodit će nedjeljno euharistijsko slavlje, u pastoralnom centru prikazati život i djelovanje franjevaca Bosne Srebrene danas. Pogledat ćemo i prigodni film, u pastoralnom centru,  koji govori o gorljivoj ljubavi, mučeničkoj smrću, jednog od najplemenitijih sinova sv. Franje, fra Vjeki Ćuriću, rodom iz Osove kod Žepča. Slijedi u 16 sati korizmena pokornička molitva križnog puta od Kolakušića do Gradca. Učini se dionikom božanske ljubavi koja se najizravnije dotiče u Kristovu križu. (Ž.M.)

Župa Uzdol