Bliži se početak nove školske godine i ponovno su u fokusu zahtjevi Sindikata osnovnih škola HNŽ-a. Iako su prije godinu dana potpisali kolektivni ugovor sa Županijskom vladom, te pokušali u više navrata izmijeniti i dopuniti pojedine dijelove ugovora, do sada Vlada njihove zahtjeve nije uvažila.

Radnici Osnovnih škola u HNŽ-u nisu zadovoljni. Umjesto traženog povećanja koeficijenta na plaću, putem kolektivnog ugovora dobili su povećanje osnovice. “Dobili smo povećanje kroz osnovicu 5%, ali na nezakonitu osnovicu, jer ona treba biti 60% prosjeka plaće Federacije, a oni su nama povećali osnovicu s 447 KM, što je daleko ispod 60% prosjeka”, kaže Omer Tipura, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja HNŽ-a, javlja FTV.

Štrajkovi upozorenja još u veljači ove godine nagovijestili su da će se sindikalna borba nastaviti. Međutim, ovaj put sindikati žele pregovarati s Vladom HNŽ-a i o radnicima koji posjeduju visoku stručnu spremu, te najavljuju moguću tužbu, jer smatraju da se nad tim radnicima izvodi diskriminacija. “Ako sud kaže da smo mi u pravu, onda ćemo potražiti sve izostatke na koje imamo pravo. Ovih dana ako budemo razgovarali, onda ćemo se dogovarati i vidjeti na koji način do toga doći, tako da smo na raspolaganju Vladi”, poručuje Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a.

Dobra vijest stiže za radnike koji su tehnološki višak. Naime, ovih dana je potpisan okvirni program o njihovom zbrinjavanju, tako da nitko neće ostati bez posla.

“Pokušavamo zadržati radna mjesta da ljudi koji su zaposleni ostanu tu. Ako netko želi nešto više, to je stvar od osobnog nezadovoljstva do nezadovoljstva koja se pokušavaju napraviti u samom sindikatu. Ja tu ne mogu ništa”, kaže Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ-a (SDA).

Kako sada stvari stoje, Sindikate i Vladu očekuje nova runda pregovora, ali svi su složni u jednom – da trenutna situacija neće utjecati na početak nove školske godine, koja počinje 2. rujna, prenosi Federalna.