Koordinacija temeljnih boračkih organizacija Zeničko-dobojske županije i Grada Zenice održala je danas u Zenici skup podrške generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine i bivšem zapovjedniku 3. korpusa ARBiH Sakibu Mahmuljinu, koji je prošlog tjedna na Sudu BiH nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Vozuće i Zavidovića.

Skup je počeo defileom ratnih zastava jedinica 3. korpusa, a ispred spomen-obilježja Kameni spavač na Trgu Alije Izetbegovića, okupilo se oko 300 bivših suboraca generala Mahmuljina. Skupu je nazočio i državni parlamentarac Šemsudin Mehmedović, koji je, zajedno s predstavnicima boračkih udruga, položio i cvijeće na tom spomeniku.

"Sakib Mahmuljin, kao general- kriv je! Zato što je izašao iz Kozarca; zato što nije ostao, gdje su mu ostala tri brata i dvije sestre i 35 bližih rođaka. Sa Sakibom, krivi smo svi koji smo bili pod njegovim zapovjedništvo, zato što nismo dozvolili plan, prije svega, Srbije pa onda Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Biljane Plavšić... Koji su javno kazali, što se može naći u medijima, da će, gledajući iz Doboja, doći lijevom stranom na Smetove, a desnom na Lisac i da će u Zenici "vriti ko u loncu". Zato smo krivi! I Sakib Mahmuljin", poručio je u svom obraćanju predsjednik KTBO Grada Zenica Alija Redžić, piše Dnevni avaz.

A nisu krivi, istaknuo je, oni koji su 9. siječnja proglasili Republiku Srpsku u BiH te srušili Ustav Socijalističke republike BiH.

"Nisam čovjek koji će kazati da ne treba pronaći krivce. Treba naći izvršitelje, ali ni u kojem slučaju Sakib Mahmuljin ne može biti kriv. On nije znao, niti je mogao znati, niti je u tom razdoblju bio na terenu. Sud, ako ima imalo realnosti, treba ovu presudu poništiti. Ja sam za to da se nađe i kazni svaki zločinac", kazao je Redžić.

Pukovnik Haris Ćatić iz Zavidovića istaknuo je kako je u tom gradu bilo ratnih zločina, ali da su počinitelji, još od samog početka rata, 1992. godine, bili identificirani te procesuirani. Presuda Mahmuljinu, podvukao je, rezultat nastojanja "da se izjednače agresor i žrtva".

"Problem je što se etiketom ratni zločinac, kod neukog svijeta, zanemaruje pojam po zapovjednoj odgovornosti. Pa se osuđenik na 10 godina zatvora doživljava kao netko tko je naredio i osobno izvodio ubijanje", kazao je Ćatić.

Bivši suborci Mahmuljina izrazili su nadu da će Sud BiH i Apelacijsko vijeće preispitati sve navode iz optužnice Tužiteljstva BiH te donijeti, kako su kazali, pravednu presudu.