Brojni prosvjednici jučer su se okupili na Place de la Nationu u istočnom Parizu, pritom optužujući vladu da “strahom manipulira ljudima” te nameće nošenje maski u nekoliko velikih francuskih gradova “bez ikakva znanstvenog opravdanja”.

Jedno je to od prvih okupljanja aktivista koji se bune protiv obveznog nošenja maski u Francuskoj. Prosvjednike su vrlo brzo okružili pripadnici snaga reda, a nekim su demonstrantima zbog nenošenja maski uručene kazne u iznosu od 135 eura, javlja Hina.
 
“Ljudi ne žele maske…, nose ih samo zato što se boje da će dobiti novčanu kaznu”, rekao je jedan od prosvjednika.

Nema znanstvenih dokaza o koristi nošenja maski na otvorenom. Covid-19 nije toliko opasan, većinom ubija ljude starije od 60 godina, rekla je 26-godišnja studentica sociologije Anaïs.

Među demonstrantima je bilo i nekoliko pripadnika Žutih prsluka koji su tako izrazili solidarnost s demonstrantima te kritizirali činjenicu da maske ​​nisu besplatne.

Jednako tako u Berlinu je jučer održan veliki prosvjed protiv mjera zašttite i nošenja maski. Na skupu je od strane policije uhićeno 300 osoba, a prosvjed je prekinut.

Na Trafalgar Squareu u Londonu građani su tražili okončanje medicinske tiranije.

U Zurichu su prosvjednici tražili povratak sloboda, dok je u Zagrebu “Festival slobode” zakazan za 5. rujna.