Robert Prosinečki (49) je za službenu stranicu HNS-a komentirao izglede Hrvatske na SP-u u Rusiji. Hrvatska turnir otvara 16. lipnja u Kalinjingradu protiv Nigerije, a prvenstvo počinje dva dana prije susretom Rusije i Saudijske Arabije.

Izbornik BiH bio je jedan od ključnih igrača Hrvatske u legendarnom osvajanju trećeg mjesta na SP-u u Francuskoj prije točno 20 godina. Jedna od glavnih teorija Hrvata je da se na tom SP-u moglo puno više i da bi, da nije bilo onog nesretnog poraza od Francuza, finale protiv "onakvog" Brazila bilo čista formalnost.

"Znaju li oni koji to govore da se moglo i puno manje? Te analize 'što bi bilo da je bilo' me uopće ne zanimaju, ali znam da nas u međuvremenu nitko nije dostigao. Očekivanja su nerijetko puno veća od mogućnosti", rekao je Prosinečki.

"Nezahvalno je uspoređivati tu i ovu generaciju. Danas je naglasak na fizičkoj komponenti, što ne znači da oni dečki nisu bili dobri u tom segmentu. Oni najsposobniji igrali bi u svakom vremenu i svakom sustavu. Ako se ova Hrvatska već uspoređuje s onom iz 1998., onda je smiješno bojati se Nigerije i Islanda. Iako, nema laganih protivnika i njihovi su plusevi evidentni. No nisu kao hrvatski i tu nemamo što pričati, osim ako je ta usporedba s onom generacijom netočna. Naši reprezentativci igraju u velikim klubovima i zato je rezonska procjena da ćemo proći skupinu i da se u nokaut fazi možemo nositi sa svima", smatra izbornik BiH.

Za dobar rezultat Hrvatske u Rusiji po njemu je ključan Luka Modrić.

"Ako on bude u optimalnom izdanju, ne solidan nego genijalan, onda nam se šire horizonti. On je presudan, iako se ne smije umanjiti ni značaj Ivana Rakitića, čvrste obrane i mlađih igrača poput Rebića", rekao je Prosinečki.