Još jednom je proračun općine Prozor - Rama usvojen daleko od očiju javnosti. Sjednica nije bila izravno prenošena preko lokalnog radija, a čak nije ni dopušteno vijećnicima da snimaju sjednicu mobitelom. Poruka je jasna. Priprema se nova pljačka proračunskog novca i to javnost ne smije znati.

Treba napomenuti kako je aktualna vlast do sada potrošila 160 milijuna maraka proračunskog novca. Dovoljno je stati bilo gdje u Prozoru, okrenuti se oko sebe i postaviti pitanje: gdje je taj silni novac završio?

Ove godine vlast je planirala proračun u iznosu 26,9 milijuna maraka.

Tri milijuna maraka od te brojke su nova zaduženja naše lokalne zajednice. Imamo najveći proračun po glavi stanovnika u državi, a jedna smo od najzaostalijih općina u Bosni i Hercegovini. Zašto? Po novom proračunu, lokalna vlast će u 2019. godini trošiti  73.698 maraka dnevno. Svaki dan u godini! Pitate li se gdje se novac troši?

Žalosna je činjenica kako aktualna vlast u svom desetljeću vladanja nije u stanju napraviti gospodarsku, odnosno, poslovnu zonu. Čak nemamo ni strategiju na tome polju. Čak 50 posto trgovinskih i ugostiteljskig radnji je zatvoreno, a od kako je ova vlast na čelu općine broj djece koja nastavu pohađaju po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku je sa 1400 pao na 700. To je pravi rezultat rada ove vlasti.

Ali vratimo se na proračun jer puno je pitanja ostalo neodgovoreno. Treba napomenuti kako smo proračun dobili ispisan na tri stranice A4 papira, što dovoljno govori koliko se skriva raspodjela novca. Ali evo nekih podataka.

Tekući transfer pojedincina je planiran u iznosu od 1.185.000 maraka. Športskom savezu je planiran iznos od 450 000 maraka. Zna li itko u općini gdje ti novci završavaju?

Vlast i iduće godine, kao i mnogih prije, planira izgradnju mrtvačnice, što je po proračunu, investicija od milijun maraka. Planira se izdatak za Gradsku tržnicu u iznosu od 750 000 maraka, izgradnja reciklažnog dvorišta za 850 000 maraka, kao i niz drugih projekata. I ništa od toga nije problem, osim što aktualna vlast svake godine to planira, ali nikada ne izvrši. Pita li se itko gdje završi novac koji je planiran za ove namjene? Vlast iduće godine planira ulaganje od 2,5 milijuna maraka u izgradnju cesta i mostova. Postavljamo pitanje: koje ceste, koje mostove?

Još jednom su zamračeni milijuni maraka i vlast to pokušava sakriti. Dovoljno je vidjeti kako naša općina izgleda i biti će nam jasno kako se skoro ništa od najavljenog ne realizira. Egzodus se nastavlja, niti jedna ozbiljna tvrtka neće da dođe u Ramu, a troše se desetci milijuna maraka. I to su činjenice koje se ne mogu oboriti. Za do sada potrošene novce Prozor - Rama je trebala stajati uz rame lokalnih zajednica kao što je Čapljina. Ta lokalna zajednica ima skoro dvostruko manji proračun od našeg u Rami, dvostruko više stanovnika, a uspjeli su izgraditi veliku poslovnu zonu, unaprijediti lokalnu administraciju, privući strane investitore, napraviti jednu od najbolje uređenih lokalnih sredina u Bosni i Hercegovini i financiraju športske klubove u prvim ligama ove države. Što je vlast u Prozor- Rami od toga uspjela, a imaju dvostruko više novca i dvostruko manje stanovnika o kojima trebaju brinuti?

OO HDZ BiH Rama