Čelnici država članica Europske unije okupljaju se danas na izvanrednom summitu u Bruxellesu, na kojem će pokušati slomiti otpor mađarskog premijera Viktora Orbana da odobri paket makrofinancijske pomoći Ukrajini. Posljednjih dana i tjedana vode se intenzivni razgovori kako bi se došlo do rješenja, ali ishod još nije osiguran.

"Cilj je uvjeriti Mađarsku da se pridruži ostaloj 26-orici. Do danas se u tome nije uspjelo i sada je pitanje kako će se Orban postaviti na summitu", rekao je jedan europski diplomatski izvor. Prije summita, koji počinje danas ujutro, čelnici su se okupili jučer navečer na neformalnoj večeri.

Važan dan za Ukrajinu. Ali i EU

Šefovi država ili vlada zemalja članica razgovarat će o reviziji sedmogodišnjeg proračuna, unutar kojeg je predviđen paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura za sljedeće četiri godine. Na zadnjem summitu, sredinom prosinca prošle godine, 26 zemalja je podržalo pregovarački okvir koji je predložio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, međutim, izostao je pristanak mađarskog premijera Viktora Orbana i odluka nije donesena jer je za nju potreban konsenzus svih država članica.

Prijedlog predviđa povećanje sadašnjeg Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. za 64.6 milijardi eura. Od toga je samo 21 milijarda svježeg novca, to jest toliko bi države članice morale povećati svoj doprinos proračunu, 10.6 milijardi eura dobilo bi se preraspodjelom postojećih sredstava, a preostale 33 milijarde su samo jamstva za zajmove koje bi EU podigla i proslijedila Ukrajini po povoljnim uvjetima. Ukupni predloženi paket za Ukrajinu iznosi 50 milijardi eura, od čega su 17 milijardi bespovratna sredstva, a 33 zajmovi.

Osim paketa pomoći za Ukrajinu, u prijedlogu revizije proračuna predviđene su 2 milijarde eura za migracije i upravljanje granicama, 7.6 milijardi eura za susjedstvo i svijet, 1.5 milijardi eura za Europski fond za obranu u okviru novog instrumenta STEP (Platforme za strateške tehnologije za Europu), 2 milijarde eura za instrument fleksibilnosti, 1.5 milijardi eura za pričuvu za solidarnost i pomoć u nuždi.

Orbanova blokada

Orban je zbog protivljenja pomoći Ukrajini blokirao cijeli paket. Za svoj pristanak tražio je odmrzavanje svih europskih sredstava namijenjenih Mađarskoj. Komisija je prije prosinačkog summita odmrznula 10.2 milijarde eura mađarskih sredstava, a još je otprilike 21 milijarda blokirana.

Orban je posljednjih dana signalizirao da je spreman podržati paket pomoći Ukrajini u okviru sedmogodišnjeg proračuna, ali pod uvjetom da se o tome odlučuje svake godine, i to jednoglasno. To je neprihvatljivo ostalim državama članicama i nije u skladu s europskim pravilima.

Unutar EU povećava se pritisak na Orbana da prestane s ucjenjivanjem, na što on uzvraća da je Europska unija ta koja ucjenjuje Mađarsku.

Plan B

Britanski dnevnik Financial Times objavio je, pozivajući se na jedan radni dokument, da je 26 zemalja članica spremno, ako Orban ustraje na svom stajalištu, javno zaprijetiti Mađarskoj da će ostati bez svih sredstava iz europskog proračuna, što bi onda za posljedicu imalo odvraćanje investitora od ulaganja u Mađarsku i slabljenje njezine valute.

Prošlog vikenda objavljeno je da su u dokumentu neimenovanog dužnosnika Vijeća EU navedene mjere usmjerene na mađarsko gospodarstvo koje će biti implementirane ako Orban ne odobri paket pomoći Ukrajini. U jučer objavljenom intervjuu za francuski tjednik Le Point Orban je rekao da je plan "poput ucjenjivačkog priručnika" koji bi Mađarsku stavio pod "veliku financijsku blokadu". "Tada bi Mađarska pretrpjela Armagedon", poručio je mađarski premijer, prenosi Politico. Naveo je kako "ne sumnja" da je dokument, o kojem piše Financial Times, autentičan.

Ako Orban ne pristane na kompromis, spominje se mogućnost da 26 država članica bilateralno osigura pomoć Ukrajini u predviđenom iznosu. Ali to je dosta komplicirano, između ostaloga i zato što u pojedinim zemljama članicama to moraju odobriti njihovi nacionalni parlamenti. Osim toga, gubi se predvidivost financijske pomoći, što se navodi kao jedan od ciljeva politike EU prema Ukrajini.

Povijesni potez protiv Budimpešte?

Europski diplomati su uoči sastanka davali signale da "nuklearna opcija", odnosno izbacivanje Budimpešte iz procesa glasanja u EU, više nije nezamisliva ako nastavi ugrožavati sigurnost Ukrajine, zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, piše Politico. Kad bi EU iskoristila takozvani članak 7, najozbiljniju političku sankciju zemlji članici, koja uključuje suspendiranje njezina prava glasa o odlukama EU, Orban bi bio u golemom problemu.

"Ta izreka prilično dobro opisuje povjerenje između Orbana i drugih europskih čelnika", rekao je visoki dužnosnik EU za Politico, koji je govorio anonimno kako bi mogao biti potpuno otvoren.

Pet europskih dužnosnika i diplomata reklo je da su ostale zemlje u bloku spremne poduzeti drastičan korak protiv Budimpešte, što bi bio povijesni potez za čelnike, koji se oslanjaju na koheziju i jednoglasnost. "Ako Orban doista ponovno blokira sporazum o proračunu i 50 milijardi eura za Ukrajinu na summitu u veljači, korištenje članka 7 za oduzimanje prava glasa Mađarskoj moglo bi postati stvarna opcija", rekao je jedan diplomat EU za Politico.

Propao zadnji pokušaj uvjeravanja Orbana

Čini se da je propao i zadnji pokušaj da se pridobije Orbana na jučerašnjoj večeri. Jedan izvor rekao je da je mađarski predstavnik, koji je govorio prvi, rekao kolegama da Mađarska "intenzivno i konstruktivno radi na rješenju koje bi bilo prihvatljivo za sve unutar VFO-a".

No, predstavnik je zatim nastavio tražiti godišnju reviziju popraćenu "jednoglasnim glasanjem o financiranju" za koje je jedan diplomat rekao da bi "drugim riječima uspostavilo godišnji mehanizam veta". To je bila "jasna crvena linija koju su spominjale gotovo sve delegacije", rekao je izvor.

Jedan visoki dužnosnik rekao je: "Stvarno smo na mrtvoj točki. Nećemo znati što on misli dok ne uđemo u sobu."

"Nije kraj svijeta, ali je situacija vrlo teška", rekao je izvor.