Plan poslodavaca u BiH da nabave cjepiva protiv korona virusa za svoje radnike je propao, jer, kako kažu, komercijalna nabavka cjepiva nije moguća. Iako je više od 200 firmi u BiH početkom ožujka ove godine iskazalo želju da osiguraju cjepiva za svoje radnike i na taj način ih zaštite od Covida-19, nabavka nije uspjela, te se sada, kako ističu, čeka na državne institucije da nastave s nabavkom cjepiva, prenose Nezavisne novine.

Saša Trivić, predsjednik Udruženja unije poslodavaca RS, za "Nezavisne" je rekao da nisu uspjeli da osiguraju cjepiva za radnike koje su planirali s obzirom na to da je vidljivo da ni država ne može tako lako da ih nabavi.

"Evidentno je da radnici u proizvodnji još nisu na redu za cjepljenje, već da su prioritetniji neki drugi građani", rekao je Trivić. Dodao je da im preostaje samo da čekaju da državne institucije nabave vakcine. Kada je riječ o tome koliki postotak radnika pristaje da se cjepi, Trivić je kazao da nakon prvih anketa u skorije vrijeme nisu radili takve provjere.

"U prvim anketama je vidljivo da je strah od vakcinacije prisutan među radnicima", naveo je Trivić, dodajući da se nada da će institucije uraditi neki vid edukacije građana kada je riječ o imunizaciji.

Da bi oporavak bh. gospodarstva mogao biti otežan zbog sporog procesa cijepljenja, upozorila je Svjetska banka u svom izvještaju, a Trivić kaže da situacija nije toliko alarmantna kako je to Svjetska banka predstavila.

Ekonomska šteta

"Tvrdnja da je ugroženost radnih mjesta 20 do 30 posto je pretjerana, s obzirom na to da smo prošli kroz dva velika vala virusa korona. Naravno da nisu nimalo zanemarivi problemi s odsustvom radnika zbog bolovanja ili izolacije, ali to nije u takvoj fazi da će ugroziti radna mjesta", kazao je Trivić.

Dodao je da će poslodavci odnosno poduzeća sigurno imati ekonomsku štetu, ali da smatra da su procjene Svjetske banke ipak pretjerane.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kazao je da su poslodavci u tom entitetu imali plan da se nabavci cjepiva priključe uz pomoć Vlade FBiH, da isfinanciraju određenu količinu doza koje je ona naručila.

"Međutim, Vlada FBiH još to nije realizirala, još je to u fazi pregovora. Nažalost, nismo taj projekat uspjeli još da realiziramo", rekao je Smailbegović.

Dodao je da komercijalna nabavka cjepiva nije moguća, već da to može uraditi samo Vijeće ministara BiH ili entitetske vlade.

"Nismo imali većih problema u firmama kada je riječ o virusu korona. Na početku pandemije smo imali nekoliko slučajeva da se zaraza širila u kompanijama, zbog čega su one bile zatvorene nekoliko tjedana", kazao je Smailbegović.

Naveo je da bi cijepljenje mnogo doprinijelo posebno kada je riječ o putovanjima, te da je prema anketama, urađenim u nekoliko kompanija prije mjesec dana, oko 60 posto radnika izjavilo da bi se cjepilo.

Postupno ublažavati mjere u FBiH

Krizni stožer Ministarstva zdravstva FBiH predložio je Vladi nastavak postupnog ublažavanja mjera.

Postupno ublažavanje mjera se odnosi na pomjeranje ograničenja kretanja od 22 do pet sati te dozvoljeno okupljanje do 30 osoba na skupovima na otvorenom.

Na jučerašnjoj sjednici Kriznog stožera konstatirano je da je epidemiološka situacija u FBiH povoljnija u odnosu na prethodne tjedne, prenose Nezavisne.