Šef sjevernokorejskog pregovaračkog tima Kim Myong Gil objavio je u subotu navečer da su nuklearni pregovori sa Sjedinjenim Američkim Državama propali, ali Washington tvrdi da su dvije strane imale ''dobre rasprave'' u Švedskoj koje namjeravaju nastaviti u roku od dva tjedna.

Kim je izjavio da jučerašnji razgovori u Stockholmu ''nisu ispunili naša očekivanja i propali su''.

Govoreći ispred sjevernokorejskog veleposlanstva, on je izjavio da su pregovori propali ''isključivo zbog toga što SAD nisu odbacile svoj stari stav i ponašanje'' i došle su za pregovarački stol ''praznih ruku''.

Jučerašnji razgovori između SAD-a Sjeverne Koreje prvi su nakon neuspjelog drugog summita u veljači između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una u Vijetnamu. Dvojica čelnika održali su kratki, neformalni sastanak, u sjevernokorejskom pograničnom selu krajem lipnja i usuglasili su se da ponovno pokrenu diplomatske napore.

Sjeverna Koreja od tada je nastavila s programima raketnog i drugog naoružanja, uključujući i prvu probu projektila lansiranog pod vodom u posljednje tri godine.

Glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus izjavila je da Kimovi komentari ''ne odražavaju duh dobrih rasprava''. Kim je kazao da je Sjeverena Koreja predložila prekid pregovora do prosinca, prenosi Associated Press.