Prodaja osobnih računala (PC) u svijetu pala je u četvrtom lanjskom tromjesečju za 10,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, na 71,9 milijuna, pokazuju podaci analitičke tvrtke IDC.

To je najveći pad prodaje PC-a otkako ta tvrtka za istraživanje tržišta prati podatke o isporukama računala, prenosi Hina.

U posljednjem lanjskom kvartalu prodaja PC-a pala je na godišnjoj razini već peto tromjesečje zaredom, i to u svim regijama svijeta, uključujući SAD-a, gdje je prodaja pala za 4,3 posto, pokazuje izvješće IDC-a, objavljeno u srijedu.

I prema podacima konkurentske tvrtke Gartner prodaja PC-a pala je u četvrtom lanjskom tromjesečju, ali za blažih 8,3 posto na godišnjoj razini.

Prodaja PC-a već dulje vrijeme slabi jer se korisnici više okreću tablet i drugim mobilnim računalima, kao i pametnim telefonima, ali i zbog dužeg trajanja samih PC-a.

Prema podacima IDC-a, vodeće mjesto na globalnom tržištu PC-a drži kineski Lenovo s udjelom od 21,4 posto. Hewlett-Packard je i dalje drugi po veličini proizvođač PC-a u svijetu, s udjelom od 19,9 posto, a slijedi Dell s udjelom od 14,1 posto, piše Hina.

Četvrto mjesto dijele Apple i ASUS, pri čemu je Apple jedini proizvođač među prvih pet u svijetu koji je lani zabilježio rast prodaje, za više od 6 posto. Najveći pad, veći od 18 posto, zabilježio je, pak, Acer.

''Raspoloženje potrošača prema PC-ima i dalje je izazovno, no postoje mogućnosti za rast'', poručio je u izvješću Jay Chou, direktor istraživanja u IDC-u. (bljesak.info)