U Badnjevcu, nadomak Kragujevca, na svom imanju, na dva hektara, profesor Vladimir Petrović postavio je sunčeve koncentratore kako bi na praktičnom primjeru dokazao da je besplatno grijanje moguće.

Od tada do danas posjećivali su ga mnogi uzvanici, ali konkretnog dogovora nije bilo. U međuvremenu, potencijal projekta prepoznala je firma iz Norveške koja je s profesorom zaključila ugovor, piše Novi.ba.

U Srbiji jednostavno nisu pokazali nikakav konkretan interes za ovo što radim. Ali zato su zainteresirane druge zemlje. Potpisao sam ugovor s velikom kompanijom koja radi plutajuće otoke.

Oni u Monaku trebaju realizirati veliki projekt, investiciju vrijednu milijardu eura, za koju je potrebna solarna energija. Zainteresirani su za ovu tehnologiju i sve što je s tim povezano žele razvijati, kaže Petrović.
 


Profesor objašnjava da jedini u svijetu ima tehnologiju za proizvodnju struje iz sunčeve energije 365 dana, svih 24 sata svakog dana.

On ocjenjuje da je tužno što su samo stranci prepoznali potencijal i što će sutra Srbija kupovati tehnologiju od stranaca po mnogo većoj cijeni nego što bi je stajalo da je odlučila otkupiti patente.

To je jeftina tehnologija koju svatko može izvesti, možete cijelu Srbiju tako ugrijati. Počnete skupljati energiju po hektaru zemlje od travnja. U listopadu imate 200 stupnjeva u zemlji. Kad počne sezona grijanja, do kraja veljače ta temperatura padne na 40 stupnjeva.

Onda se koriste toplotne pumpe, od toga dobijete 10 kilovata toplotne energije, a utrošite jedan kilovat električne energije. Tako se može grijati ne samo Srbija, već cijeli svijet, dodaje.