Većina kontejnera koji su bili srušeni s jednog od najvećih svjetskih teretnih brodova tijekom prošlotjednog olujnog nevremena pronađena je na dnu Sjevernog mora, javljaju nizozemske vlasti.

Upotrebom sonarne tehnologije, pronađeno je 220 od 281 kontejnera, prema podacima nizozemskog ministarstva infrastrukture i voda.

Nedostaje oko 40 kontejnera

Osamnaest kontejnera se nasukalo na obalu otkako su 2. siječnja pali u more s teretnog broda MSC Zoe koji je putovao od Antwerpena u Belgiji do njemačkog Bremerhavena.

Još uvijek nedostaje oko 40 kontejnera.

Dva izgubljena kontejnera sadržavali su opasne materijale. Jedan, koji se otvorio, prevozio je 250 vreća toksičnog peroksida u obliku praha. Neke od vreća nasukale su se na obalu.

Drugi kontejner, koji je prevozio 1400 kilograma litijskih baterija, još nije pronađen. Ministarstvo napominje kako ne postoji rizik za okoliš.

Napori u pronalasku nestalih kontejnera mogli bi potrajati mjesecima. Švicarska transportna kompanija MSC pristala je platiti sve troškove čišćenja.

Ovaj incident zatrpao je nizozemske i njemačke plaže velikim količinama plastične ambalaže i kućnih potrepština, uključujući televizore.