Potraga za tragovima koji bi ukazivali na to da je Mars jednom imao neki oblik života, ma kako malen ili velik on bio, traje već godinama. Trenutačno se na tom planetu nalaze čak tri rovera kojima je zadaća ista - pronaći bilo kakve tragove.

No grupa znanstvenika iz NASA-e misli da je možda na dobrom tragu. U svom radu objavljenom u Journal of Geophysical Research: Planets, znanstvenici su objavili kako su pronašli tragove organskih soli na površini Crvenog planeta.

Tvrde kako bi te soli mogle biti ostaci organskih spojeva koji bi, teoretski, mogli podržavati mikrobiološke organizme.

Kažu "teoretski" jer znanstvenici raspolažu ograničenim alatima za analizu, zbog čega je veoma teško točno definirati radi li se o organskim ili anorganskim solima. Oslanjanju se na podatke koje mogu dobiti s dva instrumenta koji se nalaze na NASA-inu roveru Curiosity.

SAM (Sample Analysis at Mars) spaljuje uzorke tla i analizira plinove koji se pojavljuju te tako detektira sastav uzorka. Upravo je taj instrument signalizirao da se možda radi o organskim solima.

No to tek treba potvrditi drugi instrument CheMin (Chemistry and Mineralogy Instrument).

Pokušavamo otkriti milijarde godina organske kemije, a u tom organskom tragu mogla bi se nalaziti vrhunska nagrada - dokaz da je život jednom postojao na Crvenom planetu, rekao je voditelj studije i NASA-in organski geokemičar James Lewis.

S obzirom na to da će radi li se o organskim ili anorganskim solima moći dokazati tek kad na Mars stigne ExoMars, rover Europske svemirske agencije, Lewis i njegov tim pokušali su ponoviti eksperiment na Zemlji. Spalili su uzorak organskih soli i dobili jednak uzorak plinova kao na Marsu.

Iako to nije konkretan dokaz i potvrda otkrića tragova života na Marsu, zasad je najbolji trag koji imaju, prenosi Zimo.