Talijanski kirurg uspješno je pokazao kako se može provesti telekirurgija korištenjem robotičke tehnologije i 5G mreže, u operativnom zahvatu na primjeru tijela preminulog pacijenta udaljenog 15 kilometara.

Malo kašnjenje signala i široka propusnost 5G mreže omogućile su talijanskom kirurgu da provede zahvat baš kao da se nalazi u operacijskoj sali.

To je ujedno i prva javna demonstracija kirurgije na daljinu uz pomoć 5G mreže. Istraživački izvještaj o toj operaciji objavljen je u znanstvenom časopisu Annals of Internal Medicine, javlja Zimo.

Autori istraživanja s talijanskog Instututa tehnologije u Genovi prezentirali su zamisliv scenarij u kojem je putem robotičke telemikrokirurgije obavljen kirurški zahvat na glasnicama tijela preminulog pacijenta, uz korištenje 5G tehnologije s obje strane.

Autori smatraju da se time pokazalo da je kirurgija na daljinu moguća, kako u svakodnevnim, tako i u hitnim slučajevima, poput onih u terenskim bolnicama ili u slučajevima kad mora postojati distanca između kirurga i pacijenta.

Pod potonjim, autori ponajviše misle na epidemiološke mjere socijalnog distanciranja zbog COVID-19 pandemije ili na uvjete nastale kao posljedica prirodnih katastrofa.

Takva kirurgija ima potencijal za široku uporabu i može uvelike revolucionirati zdravstveni sustav te kirurške zahvate posvuda u svijetu, tvrde autori istraživanja.