Čelnik indonezijske vojske Hadi Tjahjanto rekao je danas da je pronađena podmornica koja je potonula ovaj tjedan pri čemu je poginula cijela posada od 53 člana.

"S tim konačnim dokazom možemo potvrditi da je KRI Nanggala 402 potonula i sva 53 člana posade su poginula na dužnosti", objavio je Tjahjanto na konferenciji za medije na kojoj su pokazali i ostatke podmornice te predmete koje su pronašli.



Podmornica, jedna od pet u indonezijskoj floti, sudjelovala je u vojnoj vježbi u blizini obale Balija prije nego što se s njom u srijedu izgubio kontakt.

Naftna mrlja u blizini lokacije podmornice ukazivala je na moguće oštećenje spremnika za gorivo i potaknula strahove od kobne katastrofe.



Uništio je tlak na 700 metara dubine?

Zalihe kisika u podmornici njemačke proizvodnje bile su dovoljne do subote ujutro, a tijekom subote u moru  su pronađeni i predmeti iz nje, što je već upućivalo na koban scenarij.  

Stručnjaci su upozoravali da je podmornica mogla biti uništena tlakom vode na razini od 700 metara dubine, mnogo više nego što može izdržati.

Indonezija je podmornicu nabavila 1981., a vlasti tvrde da je bila ispravna.

U potrazi su pomogli i susjedni Singapur i Malezija, kao i Sjedinjene Države te Australija.