Nestala njemačka podmornica za koju se vjeruje da je prevozila poražene nacističke vođe u Južnu Ameriku nakon Drugog svjetskog rata otkrivena je 73 godine nakon potonuća.

U-3523, jedna od podmornica Adolfa Hitlera tipa XXI, pronađena je na obali Danske. Pronašli su je znanstvenici iz Sea War Museum Jutland koji rade na projektu mapiranja i spašavanja olupina u Sjevernom moru, prenijela je danska televizija TV2.

Otkrivena podmornica bila je jedna od prvih dizajniranih za produženu plovidbu pod vodom, a domet joj je omogućavao neprekidnu plovidbu do Južne Amerike.

Potopio ju je britanski bombarder B-24 Liberator 6. svibnja 1945., istog dana kada su savezničke snage oslobodile Dansku od okupacije nacističke Njemačke. Poginulo je svih 58 članova posade.

No nemogućnost pronalaženja olupine U-3523 potaknula je glasine i teorije zavjere da je upravo tom podmornicom u Južnu Ameriku pobjegao i sam Adolf Hitler.
 

Napokon je locirana 10 nautičkih milja sjeverno od Skagena, najsjevernijeg danskog grada, i 9 nautičkih milja zapadno od pozicije o kojoj je izvijestio britanski bombarder.

Nakon Drugog svjetskog rata bilo je mnogo glasina da su nacisti, uključujući i Hitlera, s nacističkim zlatom pobjegli u sigurnost uz pomoć U-podmornica. No oni koji su pronašli olupinu tvrde da nema dokaza da su u podmornici bili nacistički čelnici i njihovo blago.

Ravnatelj muzeja Gert Normann Andersen rekao je:

Glasine govore da su u podmornici bile vrijedne stvari iz Njemačke, jer je napuštala Njemačku iako je rat završio. Mislim da su glasine nastale zato što je U-3523 bila vrlo moderna i dizajnirana za dugu plovidbu, a neki su nacisti posljednjih dana rata zaista pokušavali pobjeći s dragocjenostima. Ali ova podmornica išla je prema Norveškoj, a ne prema Južnoj Americi.

Andersen je rekao da je naručeno 118 najsuvremenijih U-podmornica, no da su samo dvije zapravo ušle u službu. Postoji tek jedan očuvani primjerak i izložen je u Pomorskom muzeju Njemačke u gradu Bremerhavenu, koji je bio jedna od glavnih podmorskih baza nacističke Njemačke tijekom Drugog svjetskog rata.

Prema Andersenu, podmornica je bila na tajnoj misiji kada su je bombardirali Britanci, što je dodalo još “materijala” za glasine o nacističkim bjeguncima.

“Zašto su bježali i gdje su išli, nitko ne zna. Zato ovo i jest na neki način uzbudljivo”, rekao je Andersen.

Dodao je da Muzej Jutland nema plan spašavanja potopljene podmornice koja leži na dubini od 123 metra zakopana u morskom dnu.

Do sada je Muzej Jutland locirao 450 olupina, od kojih su 12 podmornice – tri britanske i devet njemačkih, prenosi Dnevnik.hr.