Gorska služba spašavanja HBŽ-a sinoć je dobila obavijest o pokretanju potrage za dvojicom nestalih dječaka u dobi od 15 godina, jedan iz sela Lipa a drugi iz Čuklića, pod Kamešnicom kod Livna.

Naime, dvojica dječaka, K.D. i T.D., s psom su se oko 13 sati uputili prema šumi iznad svog sela kako bi prošetali. Dječaci su bili lagano odjeveni, budući da je, iako prohladan, dan bio lijep i sunčan.

Jednog od dječaka majka je kontaktirala mobitelom nešto prije 17 sati, a on je kazao kako nisu daleko i kako su krenuli prema kući. Budući se dječaci nisu pojavili, u međuvremenu se smračilo, a nijedan se nije javljao na mobitel, zabrinuti roditelji zatražili su pomoć policije i GSS-a, a otac jednog od dječaka ih je s prijateljem otišao potražiti u šumi.

Pripadnici HGSS-a HBŽ pokrenuli su potragu i izišli na teren s vozilima.

Kako se kasnije uspostavilo, dječaci su slučajno zalutali prema Hrvatskoj, pa nisu imali mrežu domaćeg mobilnog operatera u trenutku kad su ih roditelji pozivali. HGSS im je telefonski dao upute kuda će se kretati i ubrzo su pronađeni živi i neozlijeđeni.

Kako je priopćeno iz GSS-a BiH, bio je to još jedan dobar primjer brze reakcije i izvrsne suradnje i koordinacije između nevladinih i vladinih organizacija, kojima nije prvi put da zajedno, brzo i učinkovito djeluju na terenu.