Ostatke tijela spremljene u laboratorijske epruvete i staklenke, nakon 70 godina, pronašao je istraživač Raphael Toledano koji vjeruje kako u zloglasni laboratorij skriva puno tajni.

Ostaci židovskih žrtava nacističkih plinskih komora bili su podvrgnuti eksperimentalnim istraživanjima povezanima s medicinskim ustanovama na zapadnom dijelu francuskog grada Strassbourga, javlja AP.

Istraživači su otkrili pisma za koja se vjeruje da su napisana za vrijeme Drugog svjetskog rata u kojima je potpisan tadašnji ravnatelj medicinskog instituta u Strassbourgu.

U pismima se navode eksperimentalna istraživanja nad tijelima ubijenih Židova koja je provodio zloglasni profesor anatomije, August Hirt.

U pismu se spominju skladišta u kojima su se nalazili uzorci tijela Židova ubijenih u plinskim komorama izrađenih po posebnim propisima kako bi odgovarali Hirtovim eksperimentima.

Vjeruje se da se radi o posmrtnim ostacima Židova koji su 1943. godine odvezeni u Strassbourg koji se tada nalazio pod okupacijom nacista. Dio tijela 86 Židova pronađena su u Hirtovom laboratoriju u spremnicima s alkoholom još 1944. nakon oslobađanja Strassbourga.

Gradonačelnik Strassbourga kazao je kako će biti poduzete sve potrebne mjere da se posmrtni ostaci tijela vrate židovskoj zajednici u Strassbourgu kako bi bila na primjeren način sahranjena.