Prema izvješću Vlade o minimalnom životnom standardu, očekuje se da će standardna stopa građanskih naknada porasti za šest do osam posto u 2024. godini.

Sve osobe u Njemačkoj koje primaju socijalnu naknadu građanski dohodak – Bürgergeld od 1. siječnja će dobiti više novca. Prije par mjeseci vladajući su donijeli odluku o rastu ove naknade koja stupa na snagu u siječnju 2024. godine.

Izvješće o egzistencijalnom minimumu, koje svake dvije godine objavljuje državni zavod za statistiku, ima presudnu ulogu u određivanju socijalnih naknada kao što je Bürgergeld.

U izvješću se analiziraju i utvrđuju nužni životni troškovi potrebni za podmirenje osnovnih životnih potreba pojedinca ili obitelji. Nalazi dobiveni u izvješću tada čine osnovu za izračun isplate državne potpore i socijalne pomoći, navode njemački mediji.

Prema izvješću Vlade o minimalnom životnom standardu, očekuje se da će standardna stopa građanskih naknada porasti za šest do osam posto u 2024. godini. Kako navode njemački mediji, više od 5 milijuna primatelja građanskih naknada u idućoj će godini primati osjetno veće naknade, prenosi Fenix-magazin.

Iznosi naknada od 2024. godine:

Samci – 563 eura
Mladi (15-18 godina) – 471 euro
Djeca (7-14 godina) – 390 eura
Djeca (do 6 godina) – 357 eura

Od početka 2024. godine samci će primati 563 eura mjesečno umjesto dosadašnjih 502 eura. To odgovara porastu od dobrih 12 posto. Mladi od 15 do 18 godina ubuduće će primati 471 umjesto 420 eura.

Za djecu od početka sedme do 14. godine isplaćivat će se 390 umjesto 348 eura. Za djecu do šest godina trebalo bi stići na račun 357 umjesto 318 eura.

Zašto je do 2024. bilo potrebno povećati standardnu ​​stopu ove socijalne naknade?

Savezna vlada je odlučila da se standardna stopa za novac građana svake godine prilagođava kako bi odražavala kretanje cijena. Usklađivanje građanskog dodatka odvija se u dva koraka:

Osnovno povećanje: Standardni zahtjev se povećava na temelju razvoja trenutnih cijena i neto plaća i satnica.

Dodatno povećanje: U ovom koraku, gore spomenuti standardni zahtjev dodatno se ažurira na temelju trenutačnih kretanja cijena.

Utvrđuje se stopa promjene indeksa cijena u drugom tromjesečju predmetne godine i uspoređuju se pojedinačne vrijednosti predmetne godine s onima iz prethodne godine. Ovaj korak je nov. Namijenjen je boljem i bržem ublažavanju inflacije.

Kritika nove standardne stope: Potrebno je 725 eura

U očima mnogih kritičara, ova povećana standardna stopa je očito preniska. Njemački Paritätische Wohlfahrtsverband, na primjer, zahtijeva standardnu ​​stopu “zaštićenu od siromaštva” od 725 eura mjesečno.

Samo tako značajnim povećanjem naknade primatelji bi mogli biti učinkovito zaštićeni od siromaštva.

Osim toga, troškove električne energije za primatelje naknade u potpunosti bi morala snositi Služba za zapošljavanje. To je posebno potrebno zbog nedavnog naglog rasta cijena električne energije. Trenutno korisnici naknada za građane moraju plaćati troškove električne energije po standardnoj tarifi i ne dobivaju ih zasebno financirane, kao što su troškovi najma.