"Želim svoj život natrag", tim se riječima Nigel Farage, jedan od najkonzervativnijih političara Velike Britanije, veliki protivnik Europske unije, kontroverzni političar često na udaru kritika da je rasist, oprostio od političke karijere davši ostavku na mjesto predsjednika Britanske neovisne stranke (UKIP).

Britanci zbrajaju štetu, a on odlazi

Farage je godinama radio na tome da oslabi Europsku uniju i to iznutra te otvoreno apelirao, kroz svoj politički program, da se Europska unija razmontira.  Nakon što je uspjela kampanja izlaska Velike Britanije iz Europske unije, a koja se uvelike temeljila na lažim, što je priznao i sam Farage, odlučio se povući.

Štoviše, u vrijeme kada se zbraja šteta zbog Brexita, a zbog su promijenjeni mnogi životi, kako u Velikoj Britaniji i EU, Farange se iz svega odlučio povući jer " želi svoj život natrag".

Farage je rođen  3. travnja 1964 u Londonu. Nakon što je završio prestižnu privatnu školu Dulwich u Londonu, umjesto nastavka obrazovanja na nekom od sveučilišta, Farage je počeo trgovati robom na burzi u Londonu. Političku karijeru počinje kao konzervativac, no nakon potpisivanja Ugovora iz Maastrichta, duboko razočaran, odlučuje se priključiti UKIP-u 1993. godine. Tada počinje i njegovo predano djelovanje na razmontiranju Europske unije.

Česte optužbe za rasizam

"Želimo da Velika Britanija izađe iz Europske unije, želimo vratiti kontrolu nad granicama  i želimo utjecati na migrantski val u zemlji", glavne su odrednice Farageovog djelovanja. Uz one o rušenju establishmenta. Njegovi politički suparnici, ali i dio britanske javnosti, upozoravali su na rasizam u njegovim izjavama, no nikada se nije obazirao na te optužbe.

Govorio je o pravu Britanaca da sami uzmu u ruke rješavanje problema u slučajevima kada im se u susjedstvo doseli jedan ili više imigranata. Zapravo, za sve su uvijek bili krivi imigranti - od problema u zdravstvenoj reformi, povećanja kriminala do nezaposlenosti mladih. Omalovažavao je žene tvrdeći da su manje vrijedne od muškaraca kao radna snaga.

Mirror je pisao za Faragea da je nedavno od svojih kolega na poklon dobio bocu 7Up-a kao znak odobravanja što je s 25-godišnjom Latvijkom u jednoj noći općio čak sedam puta, opisujući to kao "ponašanje koji se smatra poželjnim u toj stranci".

Voli Putina, podržava Trumpa

Bivši zamjenik Faragea u stranc Mike Nattrass tvrdio je da su cjelonoćna opijanja, često u društvu lijepih žena, sasvim uobičajena za Faragea i njegove kolege. Pisalo se o Farageovim problemima s alkoholom te čestim odlascima u striptiz barove.

Farage se od političara jedino otvoreno divio Vladimiru Putinu, a podržao je i Donalda Trumpa.

U Europski parlament, s nakonom da ga sruši, ušao je prvi puta kao zastupnik 1999. godine, ponovno je biran još tri puta. Farage je javno "oprao" gotovo sve političare iz vrha europskih struktura, kao i sam sustav upravljanja EU-om.

Na posljednjim izborima za EU parlament 2014. godine Farageova stranka osvojila je 27.5 posto glasova, pobijedivši oporbene laburiste (25.4 posto) i konzervativce premijera Davida Camerona (24 posto).

Farage iz 2014. godine: Europska integracija je završila večeras

"Ne želim samo da Velika Britanija napusti Europsku uniju, želim da Europa napusti Europsku uniju. Europska integracija završila je večeras", rekao je Farage u noći izbornog veselja.

U Europskom parlamentu često je izazivao sablazan svojim govorima i napadima na kolege parlamentarce.

"Znam da skoro nitko od vas u životu nije radio pravi posao, u poslovnom sektoru, niti je itko od vas ikada stvorio radno mjesto", jedan je od posljednih ispada Faragea , a predsjednik Europskog parlamenta morao je prekinuti Faragea. Naime, Internetom se proširila fotografija Vytenisa Andriukaitisa, europskog povjerenika za zdravstvo i sigurnost hrane, koji je inače kardiokirurg i bivši logoraš ruskih gulaga, kako se hvata za glavu za vrijeme Farageovog govora.

Farage o starim komunistima Hrvatima

Hrvatska javnost upoznala ga je po njegovim govorima u ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

"Shvatio sam da EU čini sve što može kako bi potkupila političku klasu u Hrvatskoj. I to im dobro ide. Hrvatskoj je EU do sada dala 320 milijuna eura, nazivajući to pretpristupnom pomoći. EU je potrošila milijun eura na razmetljivu kampanju u kojoj se objašnjava Hrvatskoj da im je EU jedina nada. Pametno, Hrvatima su dali i visokoplaćene poslove u Europskom parlamentu i komisiji samo da im pokažu kako će im dobro biti, kako će dobro vladajućoj klasi biti ako im se pridruže", upozoravao je Farage 2011. godine govoreći da će ulazak u EU osnažiti stare komuniste.

Hrvatski utjecaj na EU, kao robijaša na zatvorski jelovnik

"Hrvati, vaš utjecaj na zakone u EU je kao i utjecaj robijaša na zatvorski jelovnik", govorio je Farage nakon ulaska u Hrvatske u EU, no posebno je naglašavao probleme naše zemlje s korupcijom koja je sada član jednako korumpirane Europske unije.

"Vaš imperij se upravo proširio! Imate Hrvatsku! Zabili ste svoju zastavu na hrvatsko tlo, naravno, ne zato što ste imali veliku potporu javnosti za to. Samo je 22 posto Hrvata je izašlo na izbore za EU parlament, ali zato je postojala velika potpora hrvatskih političara. O da, zapravo je premijer koji je pregovarao o ulasku, Ivo Sanader, lani osuđen na 10 godina zatvora zbog prodaje nacionalnog imetka, a u tome je imao potporu cijelog hrvatskog naroda, rasprodali su svoju zemlju! I to su napravili zbog vlastitih interesa, da bi dospjeli na veću pozornicu. Zemlja koja se 800 godina borila za svoju neovisnost, nakon 20 godina ju je predala ovim ljudima ispred nas", poručio je Farage 2013. godine.

Laži, huškanja i mržnja

Kampanja za izlazak Britanije iz Europske unije, a koju je vodio Farage, osim što je vrvila lažnim podacima, također je i huškala protiv migranata i pozivala na mržnju.

"Smrtonosni islamistički napadi u Parizu i niz seksualnih napada na Silvestrovo u Koelnu pojačali su potrebu da Britanija napusti Europsku uniju", govorio je Farage dodajući da je Europska unija napravila golemu grešku svojom politikom otvorenih vrata.

"Vidjeti što se događa s 1000 mladih muškaraca koji javno seksualno zlostavljaju žene na ulici bio je golem šok", govorio je Farage.

Politika pobornika Brexita temeljila se na osam laži od kojih su pobornici izlaska Britanije iz EU odustali već sljedećeg jutra nakon što su objavljeni rezultati.  

Prva neistina bila je da će se smanjit iseljenički val. Druga je bila da Britancima više neće na raspolaganju biti 100 milijuna funti za javno zdravstvo.

Vraća se drugoj supruzi - Njemici

Treća laž na koju su nasjeli Britanci bila je o tome da Velika Britanija neće moći opstati na jedinstvenom EU tržištu, kao i da je Brexit jedinstvena prilika  Britancima da sačuvaju suverenitet.

"Britanci EU uplaćuju 350 milijuna funti tjedno", još je jedna laž na kojem se temeljio uspjeh Brexita kao i da Britanci neće ostati svjetski lideri u znanosti i inovacijama.

"Građani će uštedjeti 2 milijarde funti na računima za struju" i "Velika Britanija bit će još 'veća'", dvije su laži koje se više ne spominju.

Farage je tako priznao  kako je kampanja njegovog tabora, o tome da će 350 milijuna britanskih funti koje se svakog tjedna šalju u EU umjesto toga biti uloženo u britanski zdravstveni sustav, laž.

"To je bila naša greška", rekao je Farage odgovarajući na upit novinara.
 
"Kažete da, nakon što je 17 milijuna ljudi glasalo za vas i nakon što je taj dio o zdravstvenom sustavu bio ključan za vašu kampanju i propagandu, kažete da je to bila pogreška?", upitala je novinarka Faragea.

"Tako je", zaključio je Farage..

Valja naglasiti kako je Farage već dao ostavku na mjesto šefa stranke i to 2009. godine kao bi se fokusirao "na kampanju za britanski parlament". No nakon neuspjeha se vratio. Svojom ostavkom licitarao je i prošle godine, no na kraju ju je povukao.

Farage iz prvog braka s Grainne Hayes ima dvoje djece. Druga supruga mu je Njemica Kirsten Mehr s kojom također ima dvoje djece.