Proučavajući temu Zdravlje u sklopu redovitog nastavnog predmeta priroda i društvo, učenici od I. do V. razreda  shvatili su da je briga o osobnoj higijeni, o zdravoj prehrani, kao i tjelovježba vrlo važna za zdravlje čovjeka.

U tijeku ove školske godine, točnije od veljače do konca travnja učenici PO Ustirama zajedno s učiteljima Magdalenom Jeličić i Draganom Tadićem kroz projektnu nastavu Briga o zdravlju školske djece željeli su više pozornosti posvetiti ovoj temi.

Cilj projekta bio je da učenici razumiju da svojim načinom prehrane, brigom o osobnoj higijeni, kretanjem mogu doprinjeti očuvanju zdravlja.

Nositelji projekta bili su učenici, učitelji, roditelji učenika te liječnici Doma zdravlja u Prozoru.

Cijeli projekt bio je sadržajan te osmišljen kroz niz zajedničkih aktivnosti.

Kroz sate likovne kulture te izvannastavne aktivnosti urađen je plakat na temu 12 koraka do zdravlja, složena je i piramida zdrave prehrane. Upriličena je radionica na temu Zdrava prehrana na kojoj su sudjelovali i roditelji učenika. U školskim prostorijama taj dan se zdravo kuhalo i zajedno degustiralo.

Uslijedio je posjet vrtu, voćnjaku i vinogradu gdje se moglo vidjeti kako uzgojiti zdravo voće i povrće.

Učenici su posjetili i Dom zdravlja gdje im je srdačnu dobrodošlicu uputila ravnateljica dr. Mara Anđelić, učenicima je održala i predavanje na temu Briga o zdravlju školske djece.

Tom prigodom učenici su obišli pedijatrijsku, stomatološku te ordinaciju otorinolaringologa.

U završnom dijelu projekta u školi su održane dvije radionice na teme: Oralna higijena te Briga o zdravlju. Gosti predavači bili su dr. Stipo Cvitanović i dr. Anto Jeličić.

Učenicima je na slikovit način prikazan način nastanka karijesa te istaknuto kako spriječiti njegov nastanak. Dr. otorinolaringolog objasnio je učenicima kako mogu doprinijeti očuvanju osobnog zdravlja.

Upriličen je i zabavni dio uz  popularni kviz Potjeru gdje su učenici sudjelujući u kvizu pokazali svoje znanje  koje su stekli tijekom projekta, ali i vještinu snalaženja u ovakvom načinu ispitivanja. Neki učenici su se pokazali i kao dobri glumci glumeći u  reklamama u promidžbenom dijelu programa.

Bilo je zanimljivo  pratiti provedene aktivnosti te oduševljenje i zadovoljstvo učenika koje se vidjelo  na njihovim licima kada su im podjeljene pohvalnice za sudjelovanje u projektu.

Zahvaljujemo sudionicima projekta te se nadamo daljnjoj suradnji.
 
OŠ ¨Ivan Mažuranić¨ Gračac