Proizvođači peleta iz Federacije BiH na današnjem sastanku, u svezi ograničenje cijena peleta, kazali su da je tržište u potpunosti opskrbljeno i da imaju probleme s proizvodnjom peleta jer je na snazi zabrana izvoza peleta.

Predsjednik Asocijacije proizvođača peleta BiH Goran Ivanović izjavio je da ukoliko se u narednih deset dana ne odgovori na njihov apel koji upućuju vlastima svih razina u BiH, većina proizvođača će obustaviti proizvodnju, piše Bljesak.info.

Prinuđeni na obustavu

”Na to smo prinuđeni. Želimo obavijestiti javnost da peleta ima dovoljno i već se proizvode zalihe. Gledali smo da se naše tržište snabdije, a za ostalo ne znamo. Potrebno je da se što hitnije dozvoli da se izvozi pelet. Imamo jako kratak rok da iskoristimo do kraja godine da spasimo naše tržište”, kazao je Ivanović.

Proizvođači ističu da kada je u pitanju federalna razina, da su prije 15 dana imali sastanak s resornim ministrima i oni su razumjeli njihove probleme, ali su odluke bile suprotne na njihovo iznenađenje.

Proizvođač peleta iz Bugojna, Almir Idrizović izjavio je da Vlada fiksirala cijene.

”Došlo je do nestašice sirovine i došlo je do veće cijene peleta. Smatramo to velikim propustom i da kolege koje proizvode pelet će morati naći modus da prežive. Mislim da u ovom trenutku i proizvođači i građani mnogo gube jer ga iduće godine neće imati tko proizvoditi. Cijene peleta su mnogo skupe i neizdržive za građane. To nisu naše cijene peleta. Vlada nije imala sluha da nas shvate”, rekao je Idrizović.

Dodao je da je proizvođačima stavljena “meta na čelo” i svoju su odgovornost prebacili na proizvođače peleta.

Odluka Vlade Federacije BiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najviše razine cijene za pelet stupila je na snagu u subotu. Ovom odlukom propisana je najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 561,60 KM (480 KM plus PDV) u trgovini na malo, po toni u svim pakiranjima.

Razlog za propisivanje ove mjere je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih proizvođača i trgovaca peletom, zaštita ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta, priopćili su iz Vlade Federacije BiH, prenosi bljesak info.

Foto: Ilustracija/Ivica Galović/Pixsell