Dronovi su sve prisutniji na radnim mjestima te mijenjaju način na koji se poslovi obavljaju, a također omogućavaju kompanijama da štede vrijeme, povećaju sigurnost i smanje troškove.
Nova ideja je da zamijene ljudske perače prozora na visokim objektima. Ogromni dron za pranje prozora proizvela je tvrtka Aerones iz Latvije, a njegov zadatak je da zamijeni ljude u čišćenju prozora visokih objekata.

Kompanija Aerones prvi je put stigla na naslovnice 2017. godine, kada je koristila svoju letjelicu za spašavanje, a sada tvrdi da njezin dron za pranje prozora može raditi 20 puta brže u odnosu na tradicionalne metode, kao i da je pri tome rad mnogo sigurniji.
 
 
Letjelica široka tri metra ima 12 propelera te je opremljena crijevima, spužvama i kamerama, a njom upravlja čovjek s tla tako što prati proces pranja.

Dron se napaja pomoću kabla koji ga povezuje s baterijom na tlu, a voda putem crijeva dolazi iz rezervoara koji se također nalazi na tlu. Trenutni dizajn omogućava dronu da dosegne visinu od 350 metara, ali bi se daljim razvojem ova visina mogla povećati.

Kompanija Aerones osmislila je i vlastiti stabilizacijski sustav kako bi se dron mogao nositi s lošijim vremenskim uvjetima.

Ako vas interesiraju sigurnosne mjere u slučaju da dron doživi katastrofalan kvar u letu, ne brinite, letjelica teška 55 kg neće pasti na nečiju glavu jer je kablom pričvršćena za vrh zgrade.

Video u prilogu pokazuje dron u akciji, ali se ne vidi koliko je on zapravo efikasan u čišćenju, odnosno može li ukloniti najupornije mrlje, tvrdokornu prljavštinu i slično, piše Klix.ba.

Kompanija razmišlja i da pomogne vatrogascima nešto drugačijom verzijom drona, a treća verzija predstavljena ranije ove godine se može koristiti za provjeravanje i čišćenje velikih vjetrenjača.