Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda objavili su vremensku prognozu za nedjelju.

Kako je ranije objavljeno, na snazi je narančasti meteoalarm za područje Hercegovine.

Narančasto upozorenje upaljeno je za regiju Livno, Mostar, Sarajevo, Tuzla, Banja Luka, Foča, Prijedor, Trebinje i Višegrad.

Udari vjetra

"Na jugu zemlje se očekuju intenzivnije padaline, praćene pljuskovima i grmljavinom. Vjetar umjeren s jakim udarima južni. Prema kraju dana vjetar će postupno slabiti", naveli su iz FHMZ BiH.

Jutarnja temperatura zraka bit će od 6 do 12, na jugu i sjeveru zemlje do 14, a dnevna od 10 do 16, u sjevernim područjima Bosne do 19 °C.

Podsjetimo, ranije je prognozirana količina akumuliranih padalina se kreće od 40 do 80 litara po metru kvadratnom. Lokalno može pasti i više.

Udari vjetra južnog smjera od 50 do 70 km/h. Na planinama i visoravnima do 90 km/h.

FHMZ je objavio i preporuke:

"Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i prometnih mreža su moguće. Poremećaj u osiguravanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uvjeti za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontroliranog kretanja vozila uslijed vode. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za ozljede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar".

Objavljena je prognoza do srijede:

U ponedjeljak 12. veljače, pretežno oblačno vrijeme. Prije podne kiša se očekuje u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Poslije podne i tijekom noći kiša ili lokalni pljuskovi širom zemlje.

U kasnim večernjim satima na planinama se očekuje snijeg. Vjetar slab u Bosni sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini južni. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 8, na jugu do 10, a dnevna od 8 do 14 °C.

U utorak 13. veljače, u Bosni prije podne pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom, a na planinama sa slabim snijegom. Poslije podne prestanak padalina i postupno smanjenje oblačnost.

U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, a dnevna od 6 do 12, na jugu do 16 °C.

U srijedu 14. veljače, sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na jugu do 7, a dnevna od 6 do 12, na jugu do 16 °C, navodi se u prognozi FHMZ-a.