Poznata američka privatna meteorološka služba AccuWeather objavila je sezonsku prognozu za Europu za nadolazeće proljeće.

Prema prognozi AccuWeathera, hladno vrijeme zadržat će se sljedećih tjedana na području sjeverne i istočne Europe. "Spremanje zimskih kaputa neće dolaziti u obzir za stanovnike Londona, Amsterdama, Berlina, Varšave i Minska sve do početka travnja", pišu meteorolozi AccuWeathera.

Za one koji će htjeti pobjeći od hladnoće AccuWeather predlaže da posjete Mediteran, gdje će prave proljetne temperature prvo stići.

Produžena zima od Velike Britanije do sjeverne Europe

Zbog prodora polarnog zraka, tijekom ožujka na području Velike Britanije, Belgije, Francuske, Nizozemske, Njemačke i Danske činit će se kao da je zima u punom jeku. Razdoblje ispodprosječnih temperatura trajat će tijekom cijelog ožujka, a tek u travnju se očekuju temperature uobičajene za vrijeme proljeća.

"Postoji opasnost od snježnih oluja na području Škotske, posebno u višim predjelima", kaže meteorolog AccuWeathera Alan Reppert.

Od Španjolske do Italije pravo proljeće

Najtoplije će u proljeće biti na području koje se proteže od Španjolske preko juga Francuske do Italije. Naleti toplog zraka iz Afrike rezultirat će iznadprosječnim temperaturama na tom području, a moguća su i iznimno sušna razdoblja.

Najkišovitije će biti tijekom prve polovice sezone.

Oluje prijete Francuskoj i Njemačkoj

Usprkos hladnom početku proljeća, naleti toplog zraka pojačat će se na području Francuske i Njemačke tijekom travnja. Upravo će ti topli prodori stvoriti uvjete za moguće izraženije grmljavinske oluje.

Najveća opasnost od jakih oluja postoji na području istočne i središnje Francuske te južne Njemačke. "Ove oluje mogle bi dovesti do orkanskih vjetrova i velikih poplava", upozorava AccuWeather. Postoji opasnost čak i od pojave tornada.

Na Balkanu vrlo promjenjivo

Nakon što su dijelovi Balkana ove godine proživjeli jednu od najhladnijih zima, proljeće će pratiti uzorak bliži uobičajenim temperaturama za to doba godine.

Početak proljeća na području Balkana obilježit će nešto niže temperature nego što je uobičajeno, piše AccuWeather, dodajući da će od sredine ožujka pa sve do svibnja biti česte promjene u temperaturama.

Topliji zrak s Mediterana prodirat će duž Balkana, ali će s druge strane hladniji zrak sa sjevera Europe dovesti do povremenih razdoblja ispodprosječnih temperatura.

Meteorolozi AccuWeathera upozoravaju i na moguću opasnost tijekom proljetnih mjeseci u obliku poplava, do kojih bi moglo doći kada krene otapanje snijega u planinama.

"Ova opasnost bit će tim veća ako se otapanje snijega počne događati istovremeno s olujama praćenim obilnom kišom", zaključuje AccuWeather.