Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović smatra da Ministarstvo obrane BiH pod hitno mora riješiti neka statusna pitanja vojnika i podčasnika kako bi se spriječio njihov odlazak iz vojne službe, a posebno ga brine problem u vezi sa ishranom profesionalnih vojnih osoba, za koji upozorava da je na granici kolektivnog kršenja ljudskih prava.

"Situacija u vezi s ishranom profesionalnih vojnih osoba jako je loša jer sustav javnih nabavki ne funkcionira", rekao je Šiljegović za Srnu ističući da rješenje ovog problema podrazumijeva niz aktivnosti više institucija, u prvom redu Ministarstva obrane i Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH. Šiljegović navodi da na pojedinim lokacijama profesionalne vojne osobe i po 10 dana dobivaju konzerviranu hranu.

"Ministarstvo obrane kupilo je ogromnu količinu konzervi tako da se na nekim lokacijama za sva tri obroka dijeli konzervirana hrana - ujutro pašteta, za ručak gulaš, za večeru mesni narezak", istaknuo je Šiljegović. On je upozorio da postoje lokacije na kojima se radi s opasnim tvarima, a na kojima uopće nema mliječnih proizvoda, iako po zakonu ljudi koji rade s tim tvarima trebaju redovito u ishrani dobivati mlijeko. Uz problem ishrane pripadnika Oružanih snaga BiH dio Izvješća parlamentarnog vojnog povjerenika za 2016. godinu posvećen je i problemu nedostatka uniformi.

''Osim što je vidljiva starost uniformi koje nose pojedine profesionalne vojne osobe, problem je što je Ministarstvo obrane nabavilo prevelike uniforme, što je nelogično, jer je za svaku profesionalnu vojnu osobu u elektronskim bazama podataka naveden i konfekcijski broj", istaknuo je Šiljegović. Dodao je i da je Ministarstvo obrane pokrenulo natječaj za prekrajanje ovih uniformi. "Pored toga i dalje je prisutan problem s čizmama i veličinama u kojima se isporučuju, pa su profesionalne vojne osobe prinuđene kupovati ih svojim sredstvima", naveo je Šiljegović. Prema njegovim riječima, problemi s ishranom, te nabavkom uniformi i čizmi nastavljeni su i u 2017. godini. "U prvom kvartalu ove godine bilo je određenih dobrih rješenja kada je u pitanju hrana, napravljen je i pomak u vezi sa nabavkom motornih vozila, ali je u drugom kvartalu nastavljeno kršenje pravilnika o ishrani profesionalnih vojnih osoba", rekao je Šiljegović. On je ukazao je i na problem starih i istrošenih vojnih vozila. Parlamentarni vojni povjerenik, između ostalog, ističe da bi Ministarstvo obrane moralo riješiti neka statusna pitanja vojnika i podčasnika u Oružanim snagama BiH. "Te kategorije su nam najviše ugrožene i imamo odliv kadrova, da nam mladi momci i djevojke u čije je osposobljavanje uložen proračunski novac, odlaze nakon par godina iz Oružanih snaga zbog neriješenih statusnih pitanja", upozorio je Šiljegović.