U sklopu nastave Tjelesne i zdravstvene kulture (TZK), učenici Srednje škole Prozor sudjelovali su u testiranju i natjecanju u 17 različitih disciplina koje ocjenjuju motoričke i funkcionalne sposobnosti. Iako je cilj ovih aktivnosti poticanje zdravlja i tjelesne spremnosti, rezultati ovogodišnjih testiranja ukazuju na zabrinjavajuće trendove među mladima.

Discipline testiranja

Učenici su se natjecali u sljedećim disciplinama: trbušnjaci u 2 minute, skok u dalj, skok u vis, taping rukom, pretklon, trčanje 10x5, Cooperov test, visina, težina, taping nogom, dohvatu sjedu, flamingo, trčanje 400m, izdržaj u zgibu, sklekovi, izdržaj u čučnju i stisak šake.

Provedba testiranja

Testiranja su održana na početku školske godine kao inicijalno mjerenje, te na kraju godine kao završno mjerenje, a proveli su ih profesori Ivan Zelenika i Ivan Ćuk. Profesor Zelenika je istaknuo ozbiljnost testiranja, napominjući da je testirano ukupno 225 učenika kroz 17 testova, te da je obrađeno više od 7.600 statističkih podataka.

Zabrinjavajući rezultati

Iako su neki učenici pokazali zavidan nivo funkcionalnih i motoričkih sposobnosti, ukupni rezultati su bili znatno lošiji u usporedbi s prošlom školskom godinom. Skok u dalj je smanjen za 20 cm, Cooperov test za 200 m, a skok u vis za 2 cm. Čak 47 učenika nije moglo u pretklonu dodirnuti prste na nogama, dok 36 učenika nije moglo stajati na jednoj nozi duže od 5 sekundi. Osam učenika ima preko 100 kg.

Trendovi koji nisu dobri

Ovi rezultati jasno ukazuju na sve veću neaktivnost djece i mlađe populacije, što je posebno zabrinjavajuće s obzirom na potencijalne zdravstvene probleme koji iz toga proizlaze. Nedostatak fizičke aktivnosti može dovesti do povećanog rizika od pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema.

"Apeliram na važnost redovite tjelesne aktivnosti i zdravih životnih navika. Uvođenje dodatnih sportskih programa i poticanje aktivnog načina života među mladima postaje nužnost kako bi se spriječilo daljnje pogoršanje fizičke spremnosti i očuvalo zdravlje budućih generacija", kazao je za Rama-Prozor.info profesor Ivan Zelenika.