Klimatska konferencija UN-a nastavit će se i danas, najavio je predsjedatelj konferencije Michal Kurtyka u petak navečer, nakon što pregovarači nisu uspjeli postići dogovor o ključnim pitanjima.

I dok su njemački pregovarači izrazili povjerenje u pregovore u Katowicama, četiri velike skupine za zaštitu okoliša objavile su otvoreno pismo navodeći da pregovori "vise o koncu" te su pozvali njemačku kancelarku Angelu Merkel da intervenira.

Intenzivna rasprava traje dva tjedna

Unatoč intenzivnoj raspravi koja traje dva tjedna, predstavnici 196 zemalja nisu uspjeli dogovoriti pravila za provedbu i financiranje Pariškoga klimatskog sporazuma do završnog dana konferencije, u petak.

Prije tri godine u Parizu je dogovoreno da globalno zatopljenje mora biti zadržano na razini znatno manjoj od 2 °C u usporedbi s predindustrijskim razinama a preferira se manje od 1,5 stupnja, no zemlje će morati iznijeti vlastite planove za smanjenje emisija.

Znanstvenici su rekli da su dosad dogovorene mjere očajnički nedostatne za ono što je potrebno.

Pregovarači su se na konferenciji u Katowicama sukobili oko financiranja. Siromašnije zemlje najteže pogođene klimatskim promjenama zahtijevaju priznavanje štete koju zagrijavanje čini te dugoročnu financijsku pomoć.

Ministar razvoja Njemačke se nada napretku

Postoji i spor oko toga hoće li postaviti čvršću obvezu u sprečavanju zagrijavanja za više od 1, 5 stupanj Celzija.

Predstavnici EU-a i zemalja u razvoju u petak navečer su pozvali na više obveza u konačnim pravilima sa summita.

Njemačka ministrica za okoliš Svenja Schulze je rekla da je nacrt "dobra podloga", a ministar razvoja te zemlje Gerd Mueller pozvao je imućnije zemlje da pojačaju napore.

"Kada nas otočne zemlje i najmanje razvijene zemlje izravno dramatično pozivaju jer se bore za preživljavanje milijuna ljudi, onda moramo pregovarati", rekao je.

"Nadam se da u zadnjih nekoliko sati pregovora možemo postići napredak: Ne može biti da zabrinutost zemalja u razvoju u pogledu rješavanja štete povezane s klimatskim promjenama bude samo fusnota na konačnoj deklaraciji", rekao je.