Prodaja skeniranih osobnih iskaznica iz BiH, čini se, postaje unosan biznis. Za 500 komada može se dobiti 2.000 eura. Naime, kako Akta.ba piše, jednoj kompaniji iz Sarajeva, koja se bavi prodajom nekretnina, obratila se ženska osoba koja se predstavila kao Rafaela M. Ona je iskazala interes za kupovinu skeniranih bh. osobnih iskaznica.

U prepisci preko Facebooka bila je spremna kupiti odmah 100 komada istih. Kako saznajemo, ove podatke prikupljanju za istraživanja tržišta koju, navodno, rade za kompaniju Baumax iz Mađarske.

Ovakva pojava u BiH je sve češća. Naime, Tužiteljstvo BiH je prije nekoliko mjeseci pokrenulo istragu pod nazivom Kruna u sklopu koje su vršeni pretresi lokacija na kojima su se nalazile osobe koje su sumnjičene da su prodajom osobnih iskaznica stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosima od više desetina tisuća konvertibilnih maraka, te nanijeli ogromnu štetu građanima BiH čiji su podaci zloupotrijebljeni.

Podsjetimo, neovlaštena trgovina identitetima građana protivna je odredbama Konvencije Vijeća Europe o zaštiti pojedinaca glede automatske obrade osobnih podataka i protivno zakonima Bosne i Hercegovine kojima je zabranjena prodaja osobnih podataka državljana Bosne i Hercegovine koji su zakonom zaštićeni.

Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH za Akta.ba su kazali da kada je u pitanju prikupljanje preslika osobne iskaznice mjerodavne su odredbe Zakona o osobnoj iskaznici državljana Bosne i Hercegovine, koji u članku 3. stavak (7) propisuje da se od državljanina BiH može tražiti presliku osobne iskaznice, samo u postupku revizije ili prestanka državljanstva BiH i kada je to zakonom propisano.

"Dakle, prikupljanje preslika osobnih iskaznica protivno navedenoj pravnoj normi predstavlja povredu načela pravednosti i zakonitosti. Za takvo postupanje, koje je protivno načelu pravednosti i zakonitosti, Zakon je propisao novčanu kaznu u visini od 10.000,00 KM do 100.000,00 KM za kontrolora, dok je za odgovornu osobu u kontroloru propisana kazna u visini od 500,00 KM do 10.000,00 KM. Međutim, pošto ste u upitu naveli da se radi o prodaji skeniranih osobnih iskaznica, Agencija je mišljenja da navedeno ukazuje na postojanje opravdane sumnje u počinjenje nekog od kaznenih djela propisanih kaznenim zakonodavstvom u Bosni i Hercegovini'', navode iz ove Agencije.