Među osnovnim kratkoročnim mjerama ili ciljevima koji će biti navedeni u pismu namjere koje će biti usuglašeno prilikom sljedeće posjete Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u ožujku spada povećanje bruto društvenog proizvoda smanjivanjem deficita kao udjela u javnom dugu na razini BiH ispod 1,75 posto.

Naime, Dnevni avaz navodi kako je imao uvid u sadržaj strukturalnih odrednica pisma namjere, na osnovu kojih bi se Izvršni odbor MMF-a trebao odrediti o odobravanju produženog kreditnog aranžmana za našu državu ili dugoročnog fonda stabilnosti koji spada u red najpovoljnijih kredita.
Vlasti bi se trebale obvezati na niz strukturalnih kratkoročnih i srednjoročnih reformi koje će provoditi tijekom kreditnog programa.

Avaz navodi kako vlasti planiraju postipno ojačati naplatu prihoda, što to bi entitetske vlade trebale pospješiti s nekoliko novih zakonskih rješenja.

Jedna od mjera u FBiH odnosi se na jačanje Uprave za inspekcijske poslove i Porezne uprave FBiH, kadrovsko jačanje ovih institucija, zatim jačanje naplate neuplaćenih poreznih prihoda. Od zakonskih rješenja se na razini Federacije ističu izmjene i dopune Zakona o prekršajima.

Entiteti će biti zaduženi da znatno ubrzaju reforme zdravstvenog sektora. U Federaciji su već pokrenute aktivnosti u ovoj oblasti, a tiču se analize i modaliteta izmirenja dugova, uvođenje trezorskog sustava u zdravstveni sektor. Također, u nadležnosti entiteta bit će i restrukturiranje željeznica.

Vlasti će se prema MMF-u, ali i EU, obvezati na jačanje javnih financija, a uskoro bi u okviru ove oblasti u oba entitetska parlamenta trebalo doći do usvajanja zakona o bankama. Ovo zakonsko rješenje, navodi Avaz, podrazumijeva harmonizaciju s direktivama EU i jačanje nadzora nad problematičnim bankama.

Kada je riječ o državnoj razini, srednjoročna strukturalna odrednica je očuvanje integriteta sustava neizravnog oporezivanja te očuvanje Centralne banke BiH kao institucije na razini države koja je nadležna za monetarnu politiku.