Prošle srijede ujutro privatni zrakoplov Hawker 800XP poletio je iz zračne luke Ataturk u Istanbulu, leteći rutom istočno preko Crnog mora i ulazeći u ruski zračni prostor iznad Sočija. Ubrzo nakon toga u blizini ruskog lječilišta Mineralnije Vodi, isključio je svoj radarski uređaj za praćenje leta.

Te je večeri, isti zrakoplov poletio iz zračne luke Vnukovo u Moskvi i vratio se u Istanbul. U zrakoplovu je bio Roman Abramovič, ruski milijarder i bivši vlasnik Chelsea FC-a koji je u razgovorima s Ukrajinom obnašao dužnost neslužbenog izaslanika predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Abramovič se u Moskvi susreo s Putinom, a donio mu je rukom pisanu bilješku predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, u kojoj su bili navedeni ukrajinski uvjeti za okončanje rata.

Kako otkriva britanski The Times, Putin je Abramoviču ljutito rekao da poruči Zelenskome: "Reci mu da ću ih razbiti".

Vrativši se u Istanbul, Abramovič se sastao s Rustemom Umerovom, članom ukrajinskog parlamenta s kojim je razgovarao o sastanku s Putinom. Times doznaje da je Umerov, bivši poslovni čovjek koji govori i turski i ruski, predstavnik Kijeva u pregovorima. Pregovarači su održali niz sastanaka u hotelima s pet zvjezdica u Istanbulu, koje je koordinirao Ibrahim Kalin, glasnogovornik predsjednika Erdogana.

Unatoč Putinovom odgovoru na poruku Zelenskog, kako piše dopisnik Timesa iz Istanbula, postignut je napredak u pregovorima, a razgovori između ukrajinskih i ruskih predstavnika trebali bi se nastaviti ovog tjedna.

Abramovič i Umerov također su posjetili Kijev, gdje je ruski bogataš upoznao Volodimira Zelenskog. Abramovič je putovao privatnim zrakoplovima koji je letio preko poljskog glavnog grada Varšave. Budući da je njegov privatni zrakoplov pod sankcijama EU-a, Abramović leti avionom registriranim na tursku tvrtku. Tajni pregovori između Abramoviča i Umerova tekli su paralelno sa sastankom koji je organizirala Turska, između Sergeja Lavrova i Dmytra Kulebe, ruskog i ukrajinskog ministra vanjskih poslova, u Antaliji 10. ožujka. No, na tom sastanku nije postignut nikakav napredak.

Roman Abramovič, koji je zaradio svoje bogatstvo procijenjeno na oko 5,5 milijardi funti u postsovjetskoj privatizaciji, u prvom redu je motiviran vlastitim interesom, no čini se da mu i ukrajinski predsjednik Zelenski vjeruje. Da je tome tako, svjedoči jučerašnja izjava Zelenskoga koji je, između ostaloga rekao da su neki ruski poduzetnici ponudili novčanu pomoć Ukrajini i njezinoj vojsci.

Zelenski je kazao kako je dobio signale nekoliko ruskih poduzetnika, pa tako i milijardera Romana Abramoviča.

"Dobili smo signale od njega i još nekih poduzetnika koji su nam rekli: 'Možemo pomoći na ovaj ili na onaj način, možemo nešto učiniti“, ispričao je Zelenski te dodao kako su neki rekli da su spremni pomoći u obnovi zemlje nakon rata. 'Spremni smo prenijeti poslove u Ukrajinu, živimo u Engleskoj ili negdje u Švicarskoj, mi to želimo. Ali što da učinimo da više ne budemo na listi za sankcije?“- prenio je ukrajinski predsjednik.

Više od dvadeset ruskih bogataša je trenutno u Turskoj, gdje se državljanstvo može kupiti kupnjom nekretnine od 250.000 dolara. I Abramovičev je svoje dvije jahte privezao u Bodrumu, gdje su ih dočekali ukrajinski prosvjednici. Iako su ga sankcionirale Britanija i Europska unija, Turska nije uvela nikakve vlastite mjere.

Izvori The Timesa, navode kako je Abramovič, nakon što je osobno svjedočio posljedicama rata u Kijevu, odlučan pomoći u okončanju rata. Abramovičeva majka Irina rođena je u Ukrajini, a njegova kći Sofija javno se protivila ruskoj invaziji.

I Britanija i Europska unija su Abramoviču nametnuli stroge sankcije zbog njegove povezanosti s Vladimirom Putinom, te zamrznuli sredstva pod njihovom jurisdikcijom. No, SAD nije uveo sankcije ruskom milijarderu. Kako u srijedu pisao Wall Street Journal, Zelenski je zamolio američkog predsjednika Joea Bidena da ne sankcionira Abramoviča jer smatra da bi mogao posredovati u mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije.