Vozači teretnih vozila u Njemačkoj zarađuju ispodprosječno, što bi moglo dodatno uzrokovati pomanjkanje radnika u špediciji, priopćio je u utorak Statistički ured Njemačke.

Po najnovijim podacima, kvalificirani vozači kamiona s punim radnim vremenom i zaposleni na neograničeno u prosjeku zarađuju 14,21 eura bruto na sat.

Vozači bez završene strukovne škole zarađuju 12,91 euro na sat.

To je osjetno niže u usporedbi s ostatkom tržišta rada u Njemačkoj, gdje izučeni stručni radnici u prosjeku zarađuju 19,97 eura na sat.

Prosječna brutto plaća izučenog vozača kamiona iznosi 2.623 eura dok je u ostatku gospodarstva za radnike s kvalifikacijom plaća 3.286 (brutto).

Strukovna udruga vozača teretnih vozila BGL upozorava kako bi i u Njemačkoj u sljedeće dvije godine mogao uslijediti sličan kolaps u špediciji kao što je to u posljednje vrijeme slučaj s Velikom Britanijom.

„Već danas Njemačkoj nedostaje 60 do 80 tisuća profesionalnih vozača. Godišnje u mirovinu odlazi 30.000 vozača a dolazi svega 15.000 onih koji tek ulaze u ovo zanimanje“, stoji u priopćenju BGL-a.

Dirk Engelhardt iz BGL smatra da ono što se sada događa u Velikoj Britaniji dolazi u Zapadnu Europu ali s „manjim vremenskim odmakom“.

„Brexit je u Velikoj Britaniji samo ubrzao ovaj proces. Mi idemo prema kolapsu u sektoru logistike i opskrbe“, rekao je Engelhardt.

U Velikoj Britaniji je uslijed brexita došlo do kolapsa u opskrbi zbog pomanjkanja vozača teretnih vozila.