Ukrajina će ove godine ozimim žitaricama vjerojatno zasijati najviše dva milijuna hektara, a urod bi u 2023. godini mogao bi biti i više nego upola manji nego ove godine, rekao je u četvrtak čelnik velike ukrajinske poljoprivredne tvrtke.

Ozima pšenica sije se trostruko sporije nego prošle godine, prema podacima koje je ovoga tjedna objavilo ministarstvo poljoprivrede.

Poljoprivrednici su do 3. listopada zasijali 1,1 milijun hektara ozime pšenice ili 27 posto očekivane površine, u usporedbi s 3,1 milijun hektara zasijan na isti datum 2021. godine, pokazali su podaci.

"Malo je vjerojatno da ćemo dobiti dva milijuna hektara (zasijana ozimim žitaricama)", citira agencija Interfax Ukraine Alexa Lissitsu, izvršnog direktora integriranog poljoprivrednog poslovanja IMC.

"Urod ranih žitarica (najviše pšenice i ječma) bit će 50-70 posto manji (u 2023. u odnosu na 2022.). Pokrit ćemo svoje potrebe, ali s izvozom baš neće sve biti ružičasto", dodao je Lissitsa.

Ukrajina po sezoni troši oko sedam milijuna tona pšenice i do četiri milijuna tona ječma.

Poljoprivrednicima je po Lissitsi i dalje veliki problem manjak novca za sjetvu u uvjetima pada cijena žitarica na domaćem tržištu i naglog rasta troškova.

“Mislim da ćemo iduće godine imati ogromni pad produktivnosti i prinosa i da ćemo na kraju godine biti u prilično teškom stanju: ne dotučeni, ali u tako teškom stanju”, rekao je šef IMC-a.

Visoki ukrajinski poljoprivredni dužnosnik rekao je u srijedu da u većini regija žetva i sjetva ozimih žitarica kasne zbog kiše.

Ministarstvo poljoprivrede još nije objavilo procjenu područja zasijanih ozimom pšenicom za žetvu u 2023. Ministar Mykola Solsky u kolovozu je za Reuters izjavio da bi se zbog ruske invazije mogla smanjiti na 3,8 milijuna hektara, u odnosu na prošlogodišnjih 4,6 milijuna hektara.

Analitičari drže da bi površina moglo biti i znatno manja.

Ukrajina je za žetvu u 2022. posijala više od šest milijuna hektara ozime pšenice, ali su velik dio tog područja okupirale ruske snage.

Ukrajina je ove godine požnjela 19 milijuna tona pšenice, u usporedbi s oko 32,2 milijuna tona 2021. godini. Oštar pad rezultat je neprijateljstava u mnogim regijama i ruske okupacije velikih područja.

Prvi zamjenik ministra poljoprivrede Taras Vysotskyi rekao je u rujnu da bi se zbog očekivanog smanjenja zasijane površine žetva ozime pšenice u 2023. mogla smanjiti na 16-18 milijuna tona, s 19 milijuna tona u 2022.