Rejhan Raković (1980) i Kenit Čakić (1994), optuženi da su primali mito od kandidata za posao u Graničnoj policiji, sporazumno su priznali krivicu, nakon čega su u Sudu BiH oglašeni krivim i osuđeni, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Raković je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine. Uz izricanje predložene kazne, predložena je i izrečena mjera sigurnosti zabrane vršenja dužnosti policijskog službenika u svim policijskim agencijama u BiH u trajanju od pet godina od dana pravosnažnosti odluke.

Kako je navedeno, na osnovu članova 110. i 111. Krivičnog zakona BiH od optuženog se oduzima protupravno stečena imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u različitim valutama u ukupnom iznosu od oko 100.000 KM, kao i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta upotrijebljenih za izvršenje krivičnog djela.

Čakić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, kao i sporednu novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM. Na osnovu članova 110. i 111. Krivičnog zakona BiH od optuženog se oduzima protupravno stečena imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 1600 KM, kao i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta koji su upotrijebljeni za izvršenje krivičnog djela.

''Optuženi su priznali krivicu da su djelujući u okviru grupe, nezakonito zahtijevali i primali novac od kandidata, kako bi u okviru svojih ovlaštenja pogodovali njihovom prolasku na natječaju i uposlenju u Graničnoj policiji BiH, a za sebe pribavljali nezakonitu imovinsku korist. Optuženi su priznali krivicu, za počinjeno krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana  249., krivično  djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. KZ-a BiH u vezi sa članom 54. istog Zakona, a optuženi Čakić i za krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 218. KZ-a BiH'', navelo je Tužiteljstvo BiH dodajući kako su se optuženi, potpisivanjem sporazumnog priznanja, odrekli prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im je na osnovu sporazuma izrekao Sud BiH.

Nakon prihvaćanja sporazuma, predmet protiv svih optuženih pravosnažno je okončan bez daljeg provođenja sudskog postupka.