Istraživači su još 2016. testirali Facebook, Instagram i preko 17.000 drugih aplikacija te uočili kako niti u jednom slučaju nije bio upaljen mikrofon u trenucima kada se to nije očekivalo. No, cijela teorija krenula je još 2016.

Tvoj telefon te ne prisluškuje, tekst je koji je objavio Gizmodo, demantirajući višegodišnju raspravu o tome koliko možemo vjerovati našim uređajima da ne zlorabe naše osobne podatke i koriste ih za personalizirane oglase. Ovaj američki medij specijaliziran za tehnologiju tako je naveo i razloge zbog kojih korisnici ne bi trebali biti zabrinuti da ih se prisluškuje putem mikrofona na mobitelu, pozivajući se na istraživanje s Northeastern Universityja iz 2018.

Kako su objasnili, istraživači su još tada testirali Facebook, Instagram i preko 17.000 drugih aplikacija te uočili kako niti u jednom slučaju nije bio upaljen mikrofon u trenucima kada se to nije očekivalo. No, cijela teorija krenula je još 2016., kada je Facebook krenuo s ciljanim oglašavanjem.

U to vrijeme svojim su oglašivačima ponudili 98 stavki osobnih podataka koje oni prikupljaju, što je uključivalo dob, rod, narodnost i ostalo. Dvije godine nakon i sam je Mark Zuckerberg postao metom istrage zbog skandala Cambridge Analytice i dijeljenja osobnih podataka, zbog čega nije bilo toliko nevjerojatno za povjerovati da oglašivači, osim naše povijesti pretraživanja, koriste i naše mikrofone.

Medij tako navodi da se korisnicima možda čini da ih mobitel prisluškuje, no stvarnost je ta da mi puno češće zapisujemo misli nego što mi to mislimo. Tako je naveden i primjer putovanja - iako smo razgovarali s prijateljima o putovanju na Havaje, možda nismo usput primijetili da smo pretraživali cijene letova ili najbolje restorane koji se nude. I samo jedna pretraga dovoljna je da oglašivači uhvate nit i potom krenu sa svojim oglasima.

No, bez obzira na to, medij smatra kako zbog jedne stvari ipak treba biti zabrinut.

- Više zabrinjava što oglašivači uopće ne trebaju prisluškivati, i to zato što već sve znaju o tebi - piše u tekstu.