Bosna i Hercegovina bi, prema procjenama ekonomista, 2021. godine mogla ući u recesiju što bi se izravno moglo odraziti i na rast kamatnih stopa. Sada su te stope na povijesnom minimumu, piše portal televizije N1 BiH.

Budući da u našoj zemlji prevladavaju krediti s promjenjivom kamatom, izloženost kućanstava riziku promjene kamatnih stopa nije zanemariva. Na to je u svom izvještaju prošle godine upozorila i Centralna banka BiH.

Stručnjaci su podijeljeni u prognozama, jedni predviđaju rast kamatnih stopa, drugi odgovaraju da se pad nastavlja najmanje naredne dvije godine.

U BiH je 2013. godine kamatna stopa od 7,5 posto na stambene kredite "slavljena" kao povijesno niska. Šest godina kasnije građani koji podignu stambene kredite mogu očekivati kamatnu stopu od tri do 3,5 posto. Sličan omjer pada dogodio se i u drugim vrstama kredita tvrtkama kao i građanima.

Dio stručne javnosti smatra kako je ovakav trend izuzetno opasan da ne može opstati i uz recesiju, koja se najavljuje i u BiH 2021. godine, može značiti bomba u financijskom sustavu.

"Direktna refleksija na građane je obimna. Poskupit će nam krediti. Svi oni koji su sada u kreditima, njima će kamatna stopa da poraste. Postat će nelikvidni. Gospodarstvo će da ispašta zato što se najviše financira iz sredstava komercijalnih banaka. Jer mi imamo Razvojnu banku koja ne radi svoj posao. Tako da u suštini, građani kao građani će imati više cijene. Mi kao krajnji korisnici moći ćemo da kupimo svega 30 posto onoga što možemo da kupimo danas", tvrdi Senada Hoermanna za N1 BiH.

S ovakvim prognozama slaže se i profesor bankarstva i financija Sanel Halibegović koji naglašava da je recesija neminovna, da se radi o sustavu spojenih posuda, koje će BiH itekako osjetiti.

Opširniji video prilog pogledajte na portalu televizije N1 BiH