Mekano meso pastrve, prilično neutralnog okusa, savršeno je za kombiniranje s brojnim drugim okusima. Pastrva je vrlo jednostavna za pripremiti te nudi bezbroj mogućnosti u kulinarstvu.   Možeš je kuhati, peći, pržiti, poširati….

Savršeno ide i uz razne začine, čak i s voćem, kao što su primjerice nar i svi citrusi.  Ako si majstor u filetiranju, filete pastrve posluži uz hollandaise umak, umak od kopra na bazi kiselog i slatkog vrhnja ili umak od kapara, bijelog vina i maslaca. Evo jedan zanimljiv recept za istinske gurmane.

Pastrva u umaku od vrhnja i špinata

Sastojci (za 4 osobe):

700 g krumpira

1 celer bjelaš

1 ljutika

1 češanj češnjaka

1 žlica ulja sol i papar

800 g zamrznutog špinata u listovima

muškatni oraščić

4 fileta kalifornijske ili morske pastrve (po 150 g)

2 žlice soka od limuna

 2 žlice maslaca

2 žlice rakija aromatizirane borovicom

100 ml vrhnja za kuhanje  

Priprema:

Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Lim naulji te pospi solju i paprom. Krumpir operi, po dužini raspolovi, poslaži na lim i peci 30 minuta. Celer očisti i nareži na ploške. Ljutiku i češnjak oljušti, nasjeckaj pa propirjaj na ulju da postanu staklasti. Miješaj špinat na luku, začini solju, paprom i muškatnim oraščićem.

Filete isperi, posuši, nakapaj sokom od limuna te posoli i popapri. Na zagrijanom maslacu prži filete sa svake strane po 4 minute. Prži s ribom i usitnjeni celer 3 minute. Umiješaj rakiju i vrhnje, a po potrebi još začini solju te eventualno paprom.